Ако сте отложили за събота: 4 нови метода за боядисване на яйца

Бързо и лесно: 4 нови метода за боядисване на яйца. С пяна за бръснене, люспи от лук, алуминиево фолио или сода за хляб са едни от новите методи за боядисване на яйца. За да бъдат различни от предната година, ви предлагаме няколко начина, с които великденските ви яйца ще са красиви и интересни.

Мраморни – с пяна за бръснене

Използвайте пяна, а не гел за бръснене, тъй като това няма да направи яйцата мраморни.

Необходими продукти:

пяна за бръснене
течни хранителни оцветители
малка тава или стъклен съд за печене
шишчета или клечки за зъби
тънки гумени ръкавици
парче картон или хартия за печене
кухненски хартиени кърпи.

Начин на приготвяне:

Сварете достатъчен брой яйца. Напръскайте пяната за бръснене във всички посоки в подготвената форма за печене. Не пестете от нея. Слоят трябва да е висок най-малко 3 см. Накрая изгладете повърхността с шпатула или с ръка. Вземете боите и капнете по няколко капки от всяка върху пяната. Не използвайте повече от четири цвята, защото след смесване може да се получи тъмнозелено-кафява багра.
Внимателно разбъркайте капките с клечка за зъби или шишче.
Вземете яйцето в ръката си, внимателно го потопете в получената мраморна пяна и го придвижете в една посока, така че да се покрие добре.
Поставете увитото яйце върху парче картон или хартия за печене и го оставете да изсъхне. Само 4-10 минути. Но ако искате цветът да е по-наситен, не се колебайте да изчакате половин час.
Внимателно отстранете пяната с хартиена кърпа, но не я бършете. Декорацията, която сте създали върху великденското яйце, може да се размие, пише „24 часа“.

Със сода за хляб

Продукти:

яйца
4 порцеланови купички
течна боя за яйца
ябълков оцет
мазнина
сода за хляб

Начин на приготвяне:

Изсипете във всяка купичка 4 супени лъжици сода за хляб. След това добавете няколко лъжици вода, разбъркайте до получаване на гладка каша. След това добавете цветовете във всяка купичка поотделно и разбъркайте.
Подсушете яйцата и ги подредете във формички за мъфини. След което изсипете по няколко лъжички от различните цветове каша със сода до получаване на комбинация по ваш вкус.
Залейте с по една лъжица оцет и изчакайте 15 минути.
Накрая ги избършете с домакинска хартия. За финал ги намажете с тампон, напоен с олио, за да добият лъскавина.

С желатинова боя

Необходими продукти:

12 броя яйца, по възможност бели
1 супена лъжица сол
желатинова боя за яйца
алуминиево фолио
вода

Начин на приготвяне:

Сложете яйцата в съд, налейте с вода и поставете на котлона. Щом заврат, гответе 3-4 минути и след това сипете солта. Варете още 6-7 минути. Свалете от котлона и оставете яйцата да се охладят. Вземете алуминиевото фолио и нарежете на листове. Сгънете всеки лист на две и след това смачкайте, за да оформите топка. Разгънете я.
Нанесете от всеки цвят течна желатиновата боя по фолиото. По желание може да нарисувате избрана от вас фигура. Извадете едно яйце и го подсушете добре. Сложете в средата на фолиото и увийте. Оставете да престои 20 мин. След това отворете фолиото и сложете яйцата в подходящ съд. Повторете с останалите. Накрая полирайте с парцал, напоен с малко олио.

С люспи от лук

Запазете люспи от стар лук. Ще са нужни и няколко чорапогащника, които трябва да нарежете на правоъгълни парчета с приблизителен размер 15 на 15 см. Вземете сурово яйце и го обвийте с люспите от лук внимателно така, че да няма празни места. Сложете го в парче от чорапогащник и старателно завийте яйцето, така че да не размествате люспите. Завържете с конец. Увийте по този начин толкова яйца, колкото желаете, и ги сложете в съда за варене. След като се сварят, ги извадете и развийте след изстиването им. Така ще се оцветят още малко. Резултатът е шарено обагрени в червено и жълто от естествените цветове, които е пуснал лукът.

- реклама -