Ако ни одобрят за еврозоната: цените и в евро, и в левове от август

Ако страната ни бъде одобрена за член на еврозоната през юли, цените у нас ще бъдат едновременно и в евро, и в левове от август.

Това стана ясно от интервю за служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

Регулаторите в България трябва да вземат мерки още преди влизането ни в еврозоната, за да няма спекула от търговците с цените. Така както направиха отделни вериги в Хърватия, подчерта той в интервю за NOVA.

„Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли. След това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро“, допълни той.

„През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Това зависи от дали сме бъдат покрити двата оставащи критерия – инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително,

както и трябва да бъдат приети 3 закони,

за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети“, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната – 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, посочи той.

„В първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия

видяхме спекулации с цените на места

в отделни търговски субекти. Това е основният проблем – отделни търговски субекти да спекулират, да използват тази възможност, за да повишават цените“, предупреди Пеканов. И посочи, че именно затова трябва активиране и ясни политики на различните регулатори в България като КЗК например. „КЗК още преди въвеждането на еврото ще трябва да вземат сериозни мерки, за да защитят крайния потребител. И да не се прехвърля върху него повишение в цената“, категоричен бе вицепремиерът.

- реклама -