„Ако можеха да говорят“ – фотографии с вкус на лято, посред лято

Една бутикова (не само откъм мащаб) изложба допълва от вчера културното пространство в столицата.

Нагнетено от политически страсти, непривични като присъствие в този сезон от годината, темата и артистичното превъплъщение зад нея, са точен барометър на разтърсващите промени в битието ни. Плод на съвкупност от обстоятелства и катаклизми, всеки един сам по себе си добавящ към адската юлска жега поне още градус-два.

Кайя Христова е фотограф със специфичен интерес към градската среда и архитектура, като артист тя търси преди всичко многопластовото въздействие на запечатаните от нея кадри – където всеки може да открие своята история, своя отговор, дори да сътвори нещо ново, мечтаейки или размишлявайки върху свой проблем и болка. Препратката към Йовковото „Ако можеха да говорят“ като заглавие на изложбата, е конотативна символика, коментарът към която би бил израз повече на суета, отколкото на необходимост.

„С моите фотографии, които са предимно детайли от колоритни врати и орнаменти на този различен гръцки остров (Крит) се опитвам да покажа цветността и уважението  към историята.“

Бутиковата фото-изложба е приютена от също толкова бутиковата галерия „+това“, с адрес ул.“ Марин Дринов „ 30 в столицата.

На откриването, темата за вратите като символ на безброй личностни интерпретации беше разисквана в приятната атмосфера на галерията от приятели и близки на Кайя, сред които пътешестващият журналист  Магдалена Гигова, художникът Димитър Тасев, Цветелина Русалиева, Десислава Денева, Линда Русева, Йоана Буковска Давидова, Зора Нейкова.

Изложбата ще бъде на разположение на арт любителите до 6-ти август. Локацията е любимо място за разходка и среща с приятели, в непосредствена близост до Докторската градина.

 

Текст: Мирослава Цанева

- реклама -