Ако кравите не бяха пили вода от р. Марица, нямаше да се разбере, че е имало натравяне на водата

Преди обяд се очакват резултатите от пробите на водата от р. Марица в района на Димитровград. Вчера следобяд близо 30 крави са умрели за около 10-15 минути, след като пили вода от реката в района на „Неохим“. Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. Част от труповете на животните все още са на мястото, предстои да бъдат извозени и да им се вземат проби за изследване. Ако всичко е в норма от взетите проби, водоподаването ще бъде възстановено в рамките на деня.

Няма данни за умряла риба или други животни по течението на реката, съобщи директорът на пожарната Никола Николов.

Според него това се дължи на разреждането на химикала във водата. И ако кравите не бяха пили вода от р. Марица, нямаше да се разбере, че е имало натравяне на водата.

Снощи в Районното управление за разпит е бил извикан прокуристът на завод „Неохим“.

„Работната версия за измирането на животните е попадането на пестициди, които се използват за пречистване. Не можем да обвиним предприятие“, без да сме сигурни, каза шефът на пожарната.

Обнадеждаващо е, че няма други измрели животни по течението на реката“, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Той уточни, че има вариант фермерът да бъде обезщетен за загубата на цялото стадо.

„С кравите ми нямаше никакъв проблем по обяд, когато отидох да занеса вода на пастира, го срещнах плачещ и ми каза, че животните падат едно след друго.“ Това заяви фермерът Стоян Господинов.

- реклама -