Ако харесвате Рамщайн, то непременно харесвате и Вагнер. И обратното.

Ако ви харесва Рамщайн, то непременно трябва да ви харесва и Вагнер.

Ето защо:

1. Поразително сходство

Двама титани на германската музика: тях или ги обичат, или ги ненавиждат. Но това не е единственият общ знаменател. Композиторът от ХIХ век Рихард Вагнер и съвременната рок група „Рамщайн“ не се боят в своята музика от дълбоките потапяния в екстремните душевни състояние. И дори външно вокалистът на „Рамщайн“ Тил Линдеман по нещо прилича на великия реформатор на операта.

2. Ужасите

В композициите на „Рамщайн“ често става дума за сериозни проблеми, по-конкретно – за жестокото отношение към децата, канибализма или некрофилията. В творческото наследство на Вагнер има място за убийства, грабежи, инцест… А операта „Летящият холандец“ посветена на кораба-призрак, обречен на вечно плаване: тази история е ужасявала съвременниците на Вагнер.

3. Експортни звезди

„Рамщайн“ са световноизвестни и са пример за повечето съвременни германски звезди, които са далеч зад тях по популярност. Музикалното наследство на Вагнер, към което германците по редица исторически причини се отнасят по-скоро скептично, се цени високо в чужбина: сред гостите на традиционния вагнеров фестивал в Байройт винаги е имало много англичани и японци, а също така много знаменитости и политици, включително крале и кралици. Най-страстните почитатели на музиката на Вагнер живеят във Франция.

4. Темата за майката

Зигфрид от едноименната опера на Вагнер размишлява за майката, която никога не е виждал. „Рамщайн“ в композицията „Mutter“ от името на детето умолява: „Мамо, дай ми сили!“. Общата екзистенциална проблематика е видима.

5. Гезамткунстверк

Съчетанието на музика, текст и драматично действие образуват прочутия вагнеров гезамткунстверк. По сходен начин и „Рамщайн“ превръщат своите концерти в „многопластови спектакли“ с музика, видеоклипове, пиротехника и много други потресаващи ефекти.

6. Ноти за домашно музициране

По случай своята 21-годишнина групата „Рамщайн“ издаде сборник от ноти „XXI Notenbuch Klavier“. Той съдържа 13 композиции от шест албума – в обработка за вокал и фортепиано. По подобен начин и Вагнер е разпространявал сред масите своята музика: до появата на плочи и дискове неговите арии са се изпълнявали от хората на домашни клавесини.

7. Текстове на немски език

Вагнер сам е съчинявал текстовете за своите опери. Днес трудно бихме изучавали немски език по тях – прекалено витиевати и високопарни са неговите оперни персонажи. А лириката на „Рамщайн“ е напълно подходяща за целта. В интернет има сайтове, които се казват „Учете немски с групата „Рамщайн“.

8. На мушката на цензурата

Критиците се опитваха да забранят продажбата на някои от парчетата на „Рамщайн“. Без особен успех. Вагнер неофициално е забранен в Израел, а причината е антисемитизмът на композитора и неговата популярност сред нацистите.

- реклама -