Кага Тио
сн. БГНЕС

Акащите човечета – чудноватата традиция на каталунската Коледа

Кага Тио в превод от каталунски означава „Акащия Чичо“. Представлява най-обикновена дървена талпа, върху което е преметнато одеало. Обикновено е нарисуван с весело личице, дебели вежди и червен нос. Децата в семейството са насърчавани в дните преди Бъдни вечер и Коледа да го хранят редовно с обелки от ябълки и портокали, ядки и други дребни неща. А, в замяна той ще …изака подаръците им.

Кага Тио е скрит някъде в интериора на сцената между яслите, мулето, вола, овцете и фигурите, изобразяващи персонажите от Витлеемската нощ. Изглежда някак светотатствено и скандално в очите на незапознатите с тази история. А ето я и нея – традиционната каталунска Коледа.

Преди да дойде време за отваряне на подаръците, цялото семейство се събира около Кага Тио и го налага с дървени пръчки. И пее нещо от сорта: „Ако не се изходиш добре (тоест не донесеш достатъчно подаръци) ще те пребия с пръчка. Изпишкай бяло вино, изакай ни нуга и лешници, но не и херинга, защото тя е много солена…“

През годините Кага Тио се е видоизменил до дребно човече със свалени панталонки. Наистина е стряскащо за човек за види по всички коледни базари фигурки в различна големина, гротескно клекнали с оголено дупе. Традиционно момчето е облечено с националната носия на Каталуния с характерната червена щапка, килната на една страна.

В последните години могат да се видят, обаче, фигури на всякакви публични личности от света на политиката, шоубизнеса и спорта.

Зад традицията на „Тио де Навидад“ се крият древни ритуални практики, насочени към насърчаване на изобилието и семейното сближаване през зимния период. В миналото това здраво парче дънер е изгаряно в огнището, след като е изакало всички подаръци. Този зимен огън символизира под формата на ритуал общността и приемствеността на семейството: той дава светлина и прогонва злите сили от дома. Пепелта, която остане след изгарянето на дънера се разпределя и оставя по малко в дома, градините, нивите, оборите и конюшните, за да донесе плодородие и изобилие.

Традицията обяснява, че поставянето му в яслата носи късмет в дома, така че изпражненията да оплодят земята и да донесат късмет и радост за следващата година. Ако не бъде поставен, се очаква година на злополуки у дома.

- реклама -