Ревалски

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН – ВИДЕО

Математикът спечели гласовете на мнозинството

Академик Юлиан Ревалски бе избран за председател на Българската Академия на науките. За него са гласували 57 от членовете на Общото събрание, а за другия кандидат – чл.-кор. Николай Милошев, гласовете в подкрепа са 27. Това съобщиха от комисията по избора на нов председател на Българската академия на науките.

5185913
Акад. Ревалски и съперника му проф. Николай Милошев

Кой е Академикът?

Юлиан Ревалски е роден през 1956 г. От 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН.

5185910Акад. Ревалски има принос за учредяването на наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

Той изтъкна, че основният акцент в неговата програма е запазване и по-нататъшно устойчиво развитие на научния потенциал в БАН, който е най-ценният продукт на Академията.

„Първите стъпки са свързани с недофинансирането на Академията, свързани с публичното и непубличното финансиране. Става въпрос не само за заплатите на служителите и научните работници в Академията, а за подобряване на условията на труд като цяло, поддържането на инфраструктурата и осигуряване на устойчиво развитие на научните изследвания. Това е един цялостен и сложен въпрос, свързан с финансирането на науката”

Вижте още във видеото:

- реклама -