Акад. Петрунов: Ще се наложи локдаун и у нас, ако Омикрон се разпространи

„Ще се наложи локдаун у нас, ако Омикрон се разпространи. Ние няма да сме остров на щастието. Трябва да има и по-сериозен контрол за спазването на мерките“.

Това заяви пред NOVA NEWS акад. Богдан Петрунов.

„Нищо чудно да се появи Омикрон и у нас, защото вече го има в редица страни в Европа“, добави той.

Според него не сме пречупили епидемията, защото болните се увеличават, а в интензивните отделения бройката е постоянна и рязко се изостава в имунизационната кампания.

„Първите данни за Омикрон са, че не протича по-тежко от останалите варианти, но още нямаме достатъчно данни и не бива да се всява излишна паника“, заяви още той.

„Трябва да се разбере доколко ваксините действат върху новия вариант Омикрон, но това предстои да се установи“, добави акад. Петрунов.

Ученият наблегна на това, че при всички положения ваксинирането може само да помогне, дори в по-малък процент.

Той отново потвърди, че ваксините предпазват от тежко заболяване и фатален изход, но не от заразяване и разпространение. 95% от починалите не са имунизирани, до 80 на сто хората, които са неваксинирани и влизат в болница, изтъкна имунологът.

„Това са фактите, всичко останало са безумни приказки, кога ще го разбере нашият народ, това е просто срамно да се говори“, реагира емоционално академик Петрунов, като посочи, че сред противниците на ваксинирането има и лекари, както и други интелигентни хора. „Просто ме е срам!“, призна ученият.

За акад. Петрунов всички държавни служители трябва да бъдат имунизирани, като изброи полицаи и пожарникари като пример, както и всички, които работят в здравната система.

„Не може държавен служител, който отговаря за здравето на другите, да не бъде имунизиран“, категоричен е той.

И даде пример, че в американската армия и Бундесфера вече се поставя трета доза задължително, която по думите му увеличава ефективността.

- реклама -