акад. Богдан Петрунов, зелен сертификат, антитела, грешка, имунизация
Снимка: Кадър Нова телевизия

Акад. Петрунов: Популистко е решението за зелен сертификат за антитела

То е прибързано и няма да ни помогне да се борим срещу вируса

Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат. Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене„. Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента – ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест“.

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

„От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид“. 

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Източник: БНР

- реклама -