акад. Богдан Петрунов, ваксина, ваксинация
Снимка: Кадър бТВ

Акад. Петрунов: Имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора

Към момента ваксините срещу COVID-19, като тази на Бионтех и Пфайзер, доказано намаляват броя на тежко болните от коронавирус, но даже и изпитванията с по 40 000 души не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространението на инфекцията.

Това посочи акад. Богдан Петрунов от БАН по БТВ.

Въпреки това, той беше категоричен, че имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора.

„Всички специалисти в света категорично казват: Това (ваксината – б.ред.) е едно велико откритие, ще спаси много човешки животи, но, докато не изясним в продължение на 1-2 години характера на този имунитет, който създава, трябва да продължим да спазваме мерките – носене на маски, миене на ръцете, избягване на социален контакт“, коментира акад. Петрунов.

Той подчерта, че ще се ваксинира и вече се е записал в списъка на своя институт.

По думите му скептичното отношение на голям процент от българите към имунизирането срещу коронавируса е причинено от липсата на активна информационна политика от страна на властите. „Няма бързо създаване (на ваксината – б.р.) – създадена е на база на платформа, разработвана 4-5 години, имали са грамадни проучвания, преди да създадат тази РНК платформа“, коментира академикът по отношение на продукта на Пфайзер и Бионтех.

Петрунов смята, че няма никакво основание да се мисли, че може да се отключат тежки автоимунни заболявания след прилагането на препарата.

„Прави се грешка между реактивност и странични реакции“, отбеляза акад. Петрунов, като обясни, че е нормално да има 5-10%, та и по-висок процент, пациенти със зачервяване, главоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.

„Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар“, коментира акад. Петрунов, като подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, особено заради това, че към момента не е ясна и силата на имунитета след прекарване на болестта.

- реклама -