Георги Марков, македонско малцинство, резолюция,

Акад. Георги Марков: В България няма македонско малцинство

В България няма македонско малцинство, но има македонски българи бежанци.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков по повод резолюцията на ЕП, ОМО „Илинден“ и така нареченото македонско малцинство.

„Те бяха прогонени от сръбската и гръцката окупация 1913 г. Нека напомня на ЕС, че всеки трети гражданин на Република България, има бежански корен. Неговите деди са прогонени от Македония, от Западна и Източна Тракия, от Северна Добруджа, от Поморавието. Това са български бежанци, и неслучайно са намерили спасение в Свободна България“, изтъкна акад. Марков.

Той посочи, че е давал примери с македоно-одринското опълчение.

„В Скопие имаше конференция 2007 г., докато ген. Михов беше посланик. Къде отиват българите, когато се задава война с Османската империя? Отиват в България. Българите Крагуевац отказват да полагат клетва на сръбския крал. Българите бягат отсреща при австро-унгарците и крещят „македон булгар“, обясни историкът.

Той подчерта, че няма никакво македонско малцинство. „Македонците са едни от най-добрите ни българи. Затова ние не трябва да допускаме тези вътрешнополитически разкази и нашите неприятели да използват случая и да отклоняват темата към някакви си измислени малцинства в България“, допълни още акад. Марков.

От Скопие не са се отказали, въпреки договора, да търсят македонско малцинство в България, каза още той.

„ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос“, коментира още историкът. Той призова българите да си вземем поука и да бъдем по-патриотично настроени.

„Прави лошо впечатление евродепутатите, които охулват България, използват вътрешнополитически причини, но търпим външнополитически последици. Дори разбрах, че Радан Кънев гласувал за тази резолюция. Учудващо е. Партиите винаги ще има за какво да се разправят. Крайно време поне в чужбина, когато защитаваме националния интерес, да се обединяваме. За съжаление това не го виждам. Това е един траен порок на българския политически живот“, коментира още историкът.

 

- реклама -