Акад. Богдан Петрунов: Трябва да се стремим пандемията да се превърне в епидемия

Трябва да се стремим пандемията да се превърне епидемия, т.е. да се ограничи до едно място.Нямаме достатъчно сериозни данни за начина на протичане на Омикрон.

Това, което засега знаем, е, че протича по-леко заболяването, но се разпространява много по-бързо. Това заяви акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия.

По думите му медицинската система остава тежко натоварена, независимо от това, че Омикрон протича по-леко: „Общопрактикуващите лекари ще бъда най-натоварени“.

Настъпването на грипната епидемия ще допринесе за още по-голямо натоварване на здравната система според него.

„Най-добрата мярка е стимулиране на масовата имунизация. Вече има данни, че имунизацията води до намаляване на омикрон вируса“, категоричен беше той.

„Ваксините нямат 100% ефективност. Наличните ваксини имат свойство да намалят смъртността на заболяването“, обясни акад. Петрунов.

Според него трябва да се стимулира поставянето на бустерните дози, а срокът да се скъси: „Новата препоръка е 3 месеца след цикъла на имунизацията да се постави бустерната доза. Вероятно ще се налага да правим бустерни дози веднъж годишно“.

„Много малко знаем за дългите последици от COVID-19. Около 20% от преболедувалите развиват късен COVID-19.

Той е толкова сериозен, че беше обявен като отделна болест“, категоричен беше акад. Петрунов. Основните поражения са върху сърдечносъдовата система.

По темата за ваксинацията на деца каза: „Ваксината не е доказала никакви вредни феномени при деца в сравнение с възрастните.

Напълно подкрепям ваксинацията на деца от 5 години. Предстои ни епидемия на младите хора. Те ще боледуват и ще отнасят смъртните случаи“.

По думите му ваксинацията ще намали изменчивостта на вируса.

- реклама -