Акад. Богдан Петрунов пред FN: Повече притеснения буди смесването на ваксини, отколкото втора доза от AstraZeneca

Здравният министър Костадин Ангелов прогнозира три срока за постигане на колективен имунитет срещу COVID – оптимистичен – още в края на месец юни, реалистичен – края на юли, песимистичен – края на август. Какво ще ни донесе колективният имунитет, ваксинацията има ли алтернатива и кое по-малкото зло – втора доза на AstraZeneca или смесване на два вида ваксини – пред FN разяснение дава академик Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

– Кога реално в България можем да достигнем колективен имунитет и какво да очакваме от него?

– Колективният имунитет е единственото нещо, което може да доведе до ограничаване на инфекцията. Да се достигне до критично число, които да бъдат имунизирани или имунитет след прекарана инфекция. Ако този процент от хората е поне 70%, а се говори и за 80-90 % ще се създаде възможност този вирус да бъде спрян да се разпространява. Кога ще се достигне у нас този колективен имунитет никой не може да прогнозира с точност. При нас трябва поне 4 млн. души да има имунизирани и заедно с тези, които са преболедували, може да мислим, че ще имаме колективен имунитет и ще спрем разпространението на вируса.

– За колко време ще можем да се върнем към сравнително нормален начин на живот, когато достигнем колективния имунитет?

– Ще се предполага, че разпространението на вируса ще спре, но за какъв период от време – никой не може да каже. Все още няма данни колко време продължава имунитета, предполага се между 8 до 12 месеца. Но като се има предвид голямата изменчивост на вируса, вероятно ваксините ще трябва да се коригират, за да се реагира на новите варианти.

За да задържим нивото на колективен имунитет ще трябва периодично да се извършват ваксинации. Но какво ще бъде нататък – това ще стане ясно чак догодина.

сн. БГНЕС

– Има ли реална причина хората, които вече са се имунизирали с ваксината на AstraZeneca да се страхуват от поставянето на втората доза?

– Много голяма част от хората, които са направили първата доза, се страхуват да си направят втората доза. Но от ваксината на AstraZeneca спокойно може да бъде направена втора доза. Тя показва много добра ефективност и качества. Тя показа, че в изключително редки случаи може да има случаи на тромбоза, но това са изключения. Това са изключително редки случаи на фона на тромбози, които се появяват на хора, които са заразени с вируса. Затова трябва да се има предвид, че съотношението полза – вреда е много голямо. Аз мисля, че това, което се реши до момента в България е правилно -да се поставят втори дози, защото данните показват, че тези редки нежелани реакции се проявяват след първата доза. И да се избягва от млади жени – под 50 или 40 г., защото най-често това се появява при жени, които приемат противозачатъчни или пушачки.

А по отношение на смесването на ваксини – може и да стане някога възможно, но в момента това е неприемливо. Защото се касае за напълно различни ваксини – едната е векторна  каквато еAstraZeneca, а другите са РНК ваксини с коренно различен механизъм на действие. Правят се много изследвания в момента, много се работи в тази насока и може до края на годината да имаме данни в тази насока, но към момента препоръките на световните организации са да не се смесват ваксините.

сн. БГНЕС

– А какво ще се случи с хората, които останат само с една поставена доза от ваксината на AstraZeneca?

– Те са получили известен имунитет, да речем 50% от реалния. Но ефективността на ваксината е доказана при две дози, като втората се поставя в интервал от 8 до 12 седмици. 14 дни след втората имунизация се създава имунитет, който може да продължи около година.

– В кои случаи не трябва да се прави втора ваксинация с AstraZeneca?

– Ако при първата доза са получили симптоми на тромбоемболична болест, техните лекари ги знаят и ще го обяснят, тогава не е редно да правят втора доза. Висока температура, треска, главоболие – това не е странична реакция от ваксината, а реакция на организма.

– Реакцията на организма означава ли, че човекът има по-силен имунитет?

– Означава, че реактивността на човешкия организъм е различна. Един реагира по един начин на една ваксина или лекарство, друг – по друг начин. Не е свързано с имунитета на човека, а със състоянието на реактивността на организма – с възрастта на човека, съпътстващите заболявания, които има, с начина на живот.

- реклама -