Акад. Богдан Петрунов пред FN: Няма вредна ваксина, те са нашето спасение

България временно спря имунизацията с АстраЗенека, заради смъртни случаи в чужбина и съмнение за подобен у нас.

Вчера премиерът Бойко Борисов разпореди спиране на имунизацията с британската ваксина, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.  

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи за смъртен случаи в Пловдив след имунизация, но се разследва има ли връзка с ваксината. Починала е жена на 57 години с много придружаващи заболявания. Той каза още, че очакват заключението на съдебните медици и увери, че в този случай няма образуване на тромби.

Какви странични реакции имат ваксините, колко често се случват и вредни ли са ваксините, разговор с академик Богдан Петрунов.

Какво мислите за временното спиране на имунизацията с АстраЗенека и опасна ли е ваксината?

Да се спре ваксината е политическо решение. Информацията на Европейската агенция по лекарствата е, че няма данни към момента за връзката между тромбо -емболичните инциденти и ваксината. Тяхното становище е, че ваксинацията трябва да продължи. Всяка страна има право да вземе свое решение. Много европейски страни, както и България, решиха временно да преустановят ваксинацията с този продукт. Дания и Австрия направиха това, защото има там по един смъртен случаи и той се разследва дали има връзка с ваксината АстраЗенека. Европейската лекарствена агенция обаче съобщава, че на 5 милиона ваксинирани има 30 инцидента, от тях 2 смъртни случая. Тези 30 инцидента не надвишават броя на нормално появяващите усложнения след ваксинация.

Какво е по-различното на тази партида, от която се смята че са починали двете жени?

Няма нищо по-различно. Сега се изследват, но те са нормални партиди на една и съща ваксина. Изследват точно тази партида, защото пациентите са ваксинирани с нея.

Как оценявате влиянието от ваксините, има много публикации за странични тежки реакции и при другите продукти?

Няма инцидента заради ваксините. Най-нормално е да ти се повиши температурата, да имаш главоболие и треска. Няма основание да се говори за инциденти, няма връзка между смъртните случаи и дадена ваксина. Не трябва да има паника по отношение на ваксинацията. Те са единственото средство може да спаси не само нас, но и човечеството. Единственият ни шанс са ваксините и спазване на противоепидемичните мерки.

С оглед на различните заболявания при хората, трябва ли личните лекари да определят кой може и кой не да се ваксинира, да проучи добре здравния ни статус?

Правилно е да ни ваксинира лекар, който знае от какво боледуваме. За всички ваксини е така, не само за ваксината срещу COVID-19. Трябва да има информация за пациента. Във всяка ваксина е посочена в характеристиката й кои групи са предразположени към определени реакции и те трябва да са под особен надзор.

Трябва ли хората да се подготвят преди ваксина?

За хората с алергия не е противопоказна ваксината, ако сега нямате алергия в момента на имунизация. Ако в миналото сте има алергична реакция при употреба на дадени лекарства, ужилване от пчела, тогава трябва да сте внимателни и лекуващия лекар трябва да каже своето становище. Ако нямате такива инциденти можете преди ваксина и два-три дни след нея да вземете някакъв антихистаминов препарат, за да е по-спокойна реакцията.

А след ваксинацията трябва ли да правим нещо?

Трябва да останете 15-30 минути на място, за да видите няма ли реакция някаква. След това 24 часа се наблюдавате, може и повече дали нямате странични реакции. Но няма основание да се страхувате- нормално е да сте отпаднали, малко температура и това е.

- реклама -