Айсберг с размерите на Лондон се откъсна в Антарктида

Айсберг с размерите на Лондон се откъсна в Антарктида. Откъснал се е от дебелия 150 м леден шелф Брант. Голям айсберг се е откъснал от Антарктида, съобщи Британската антарктическа служба (BAS) на своя уебсайт.

„Огромен айсберг (1550 кв. км) с размерите на Лондон се откъсна от дебелия 150 м леден шелф Брант, след като пукнатини, появили се по естествен път през последните няколко години, се разпространиха по целия леден шелф, предизвиквайки откъсването на нов айсберг“, се казва в публикацията.

Събитието е второто голямо подобно в тази част на континента за последните две години.

Изследователската станция на агенцията е разположена на ледника, от който се е откъснал айсбергът. Намиращите се там учени съобщиха, че тяхната зона на разполагане не е била засегната. Според изследователите ледникът има сложна структура и последиците от откъсването му могат да бъдат непредсказуеми.

Всички промени в ледника се наблюдават редовно чрез специална автоматизирана система.

Доминик Ходжсън, глациолог от Британската антарктическа служба, описва случилото се като част от естественото поведение на ледения шелф Брант. Професорът подчертава, че това не е свързано с изменението на климата.

Специалистите ще продължат да наблюдават движението на новия айсберг, който по-късно ще бъде наименуван от Националния център по ледовете на САЩ.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено