Айнтрахт, Бундеслига
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Айнтрахт „чипира“ 30 души за завръщането на Бундеслигата

Айнтрахт Франкфурт ще оборудва със специални чипове 30 души за завръщането на Бундеслигата. Орлите играят в събота, 16 май, от 19:30 срещу Борусия Мьонхенгладбах. Чиповете ще бъдат сложени на служители на стадиона.

Според „Билд“ чиповете и устройствата, които ще ги носят, имат три функции. Едната е да издават предупредителни звуци и светлини, ако се доближи друг човек на по-малко от 1.50 метра. Толкова е минималната допустима дистанция според правилата за подновяване на Бундеслигата.

Втората функция е, че благодарение на тях ще се проследява до сантиметър движението на хората по стадиона. И колко дълго е стоял на въпросно място даден човек. Така ще се разбере дали се спазват предписаните хигиенни мерки. И ако не – какво може да се подобри.

Третата функция е, че при евентуален случай на коронавирус са налични всички данни за движението на заразения човек. Така много лесно ще се определи с кой е контактувал той. Съответно въпросните хора да бъдат изследвани и поставени под карантина.

Ако първият тест срещу Гладбах е успешен, ще има втори такъв в двубоя срещу Фрайбург. Тогава обаче всеки един човек на стадиона ще бъде „чипиран“. Освен самите футболисти, разбира се.

Концепцията и изпълнението са дело на компанията Kinexon. Тя е базирана в Мюнхен и е технологичен партньор на Айнтрахт от година и половина насам. Самият чип е поставен в устройство с размери 5×3.5 см. Джаджата тежи колкото монета от едно евро.

- реклама -