"Айда", наводнения, дъжд, ток

„Айда“ наводни Ню Йорк, милиони останаха без ток

В Ню Йорк е обявено извънредно положение, след като в града се изсипаха проливни дъждове, предизвикали наводнения в резултат на тропическа буря „Айда”.

Кметът Бил де Блазио заяви, че градът „преживя историческо метеорологично събитие“ с „брутални наводнения“ и „опасни условия“ по пътищата.

Кадри в социалните мрежи показват водата, която наводнява метростанциите, домовете на хората и пътищата.

Ню Джърси също обяви извънредно положение и съобщи поне за един смъртен случай.

Покривът на пощенска сграда се срути в Кърни, Ню Джърси, като по това време вътре е имало хора, съобщи полицията. Спасителни екипи са на място, но не е ясно колко души са ранени.

Нюйоркската полиция призова хората да стоят далеч от наводнените пътища, а пожарната съобщи, че реагира на спешни повиквания от целия град.

Градското метро е затворено, много влакове и полети извън Ню Йорк и Ню Джърси са отменени.

Жителите на Луизиана, които се евакуираха заради урагана „Айда“, бяха посъветвани да не се връщат още по домовете си.

Три дни след връхлитането на стихията над 1 милион домакинства и бизнеси остават без ток, а аварийните екипи работят денонощно за възстановяването на водоподаването и други услуги от първа необходимост.

Енергийната компания, обслужваща Ню Орлиънс, предупреди, че липсата на ток може да продължи седмици. Броят на жертвите нарасна на шест, след като беше потвърдена смъртта на двама работници в Алабама, които поправяли електрическата мрежа. Хиляди хора живеят при мизерни условия, множество къщи са унищожени и цели градове са наводнени.

- реклама -