Ахмети: Македония може да влезе в НАТО с акронима БЮРМ

Ахмети: Македония може да влезе в НАТО с акронима БЮРМ

Два са основните приоритети на новото коалиционно правителство в Македония – разрешаването на дългогодишния спор с Гърция по официалното име на балканската държава и присъединяването на страната към НАТО с акроним „Бивша югославска република Македония (БЮРМ)“, заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция в Република Македония Али Ахмети.

В интервю за гръцкия в. „Катимерини“, той каза:

„Решаването на спора за името е един от най-големите приоритети. Ние сме съседи и нашето общо бъдеще е Европейският съюз. Гърция трябва да бъде опората, която ще ни доведе и в ЕС“.

Той добави, че страната може да се присъедини към НАТО с акроним „Бивша югославска република Македония“, преди преговорите за името да започнат отново.

„Трябва да се направи стъпка, за да започне този процес. Необходимо е да вземем предвид геополитическото развитие. И да работим по-усилено за евроинтеграцията на Западните Балкани. Защото това ще бъде от полза за всички ни“, каза Ахмети.

Той посочи, че страната му няма максиалистични изисквания към Гърция.

„Искам категорично да заявя, че Скопие няма териториални претенции срещу Атина и да уверя, че Гърция няма да бъде изправена пред заплаха от северната си съседка“.

- реклама -