Ахладова, Апартаменттейт, прокурор

Ахладова: Няма препоръка от ЕК за възобновяване на разследването по „Апартаментгейт“

„В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му“.

Това обяви пред Нова телевизия правосъдният министър Десислава Ахладова. Думите й идват по повод евродоклада за върховенството на закона, който тя определи като обективен.

„Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. В момента ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимия прокурор ще работи по други дела. Смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят главния и неговите заместници”, поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВВС да проверява дейността на главния прокурор с опция да му прекратява мандата, тя заяви, че правителството много последователно е следвало политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВВС, каза Ахладова.

Ахладова коментира дали трябва да се продължи разследването на аферата „Апартаментгейт“.

„Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи”, поясни тя.

- реклама -