Агенцията за ядрено регулиране с важни новини за обстановката в България (Видео)

Агенцията за ядрено регулиране с важни новини за обстановката в България: Радиационната обстановка в България е в нормите. Това обявиха на брифинг от агенцията.

Пресконференцията е била

замислена като годишен отчет, но заради събитията в Украйна след пожара на площадката на Запорожката АЕЦ, те дадоха повече подробности.

Имало е обстрел на площадката, пожарът вече е овладян. Към 8 часа данните показват, че няма изменения на радиационната обстановка, ядрените сгради не са засегнати. Системите за ядрена безопасност са готовност, увери Цанко Бачийски – председател на Агенцията за ядрено регулиране агенцията.

Радиационната обстановка у нас е нормална.

Към момента не е необходимо никой да не взима калиев йодид, поясни той. При нужда, всички граждани ще бъдат информирани. Състоянието на най-голямото АЕЦ в Европа е следното: Първи блок е спрян още преди началото на военните действия заради планов ремонт;

втори и трети са спрени и е започнало

тяхното разхлаждане заради нощната атака – това са нормални действия, които трябва да се предприемат в случай на опасност; четвърти блок продължава да работи на понижена  мощност – атомните централи там работят в зависимост от необходимостта не на пълна мощност; пети и шести блок са разхладени и работят.

Бачийски заяви, че от началото на

военните действия там не е имало изменения в радиационната обстановка у нас. Според украинският регулатор централата е под контрол на руските въоръжени сили, но централата работи по протоколите за безопасна експлоатация, коментира още Бачийски. Той коментира, че атаката на атомни централи представлява сериозно нарушение на международните норми и Хартата на ООН.

По-рано, съобщението на Украинският регулатор за ядрена енергия обяви, че блоковете на ЗАЕЦ остават непокътнати, отделни части от спецкорпуса на блок № 1 са засегнати, което не засяга безопасността на блока.

Системите и компонентите важни

за безопасността са работоспособни. Активиран е аварийният център на украинския регулаторен орган. Специалисти от регулатора и държавния научно-технически център по ядрена и радиационна безопасност на Украйна поддържат контакти с ръководството на ЗАЕЦ.

- реклама -