Цацаров

Агенцията по вписванията за казуса с имота на Цацаров: Няма липсващи данни в Имотния регистър

Няма липсваща информация в Имотен регистър относно сделки, в това число и сключвани от главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от Агенцията по вписванията.

Повод за това стана публикация в сайта „Биволъ“, където бе поместена статия със заглавие „Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на „Мултак № 1“ в Пловдив“.

Според изложените твърдения, по повод извършено през 2007 г. от търговско дружество дарение на семейството на главния прокурор с недвижим имот /апартамент в гр. Пловдив/, в края на 2012 г. имотният регистър е бил подменен със задна дата, като сделката била „преформатирана на покупко-продажба“. Това се случило и сега, след като на 19.05.2019 г. имотният регистър бил „затворен“ за повече от 36 часа и така информацията за тази сделка – дарение „изчезнала“.

През 2007 г. е функционирала старата система на Имотния регистър, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота

„Действащата информационна система дава публичност и противопоставимост на данните, вписани в Имотния регистър. При различните начини на търсене на справки са дадени множество критерии, например, по физическо/юридическо лице, по двойно-входящ номер, по имот и прочие. В зависимост от избора на критерии, справката дава различна част от наличните данни. Именно на това се дължи заблудата, че в разпространените в медиите справки липсват данни. Заявяваме, че първичниятдокумент е нотариалният акт, който е виден и е един и същ при всеки начин на търсене. Подчертаваме, че след като чрез справка може да бъде извлечена дадена информация, то тя съществува в базата данни на регистъра„, заявяват от Агенцията по вписванията.

По-рано главния прокурор Цацаров заяви, че няма какво да крие и е готов да предостави всички документи по сделката.

- реклама -