Борислав Михайлов

Агенцията по вписванията не върна Боби начело на БФС

Агенцията по вписванията отказа да впише Борислав Михайлов отново като президент на БФС. Причината е, че държавният орган не приема за правомерно оттеглянето на оставката му. Това става ясно от решение, публикувано днес. Отказът може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийски градски съд.

Миналата седмица Михайлов изненадващо оттегли своята оставка, повече от година и половина след като я подаде, и обяви, че се завръщане начело на футболната ни централа, като едновременно с това Изпълнителният комитет на организацията отмени насрочения за 25 юни извънреден Конгрес за избор на нов президент.

„Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставка. Подобно действие би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава“, се казва в решението на Агенцията. „Допускането, че една оставка може да бъде оттегляне означава, наред с действията по промяна на първоначално определените вицепрезидент и вицепрезиденти, изпрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време да подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции“, се допълва в отказа.

В него се посочва още, че протоколът от заседанието на Изпълкома на БФС не е подписан от всички присъствали членове. Това също не е в съответствие с изискванията.

По-рано днес стана ясно, че ФИФА и УЕФА са изпратили общо писмо до БФС. В него те изразяват изненадата си от оттеглената оставка на Михайлов и искат обосновка за нея. От БФС заявиха, че ще отговорят на ФИФА и УЕФА след почивните дни.

- реклама -