Турски поток газопровод Булгартрансгаз руска компания строителство

Агенция РБК: Руска компания ще строи участъка на „Турски поток“ през България

Компанията на магната Дмитрий Пумпянский – „Трубная металлургическая компания“ (ТМК) ще получи поръчката за изграждането на газопровода „Турски поток“ през България, на стойност от 1,4 млрд.евро.

Това твърди в свой материал руската агенция РБК.

Според публикацията, наемането на подизпълнител от страна на Газпром цели да избегне евентуални политически рискове. Според източниците на агенцията, компанията ще достави тръби и води преговори с австрийската „Щрабаг“ /Strabag/.

За момента от ТМК отричат участие в българската част на „Турски поток“, но потвърдиха, че имат интерес да участват в търга на „Булгартрансгаз“, който е поръчител на проекта.

Дължината на българския участък е 474 км.

През 2014 година София замрази строителството на „Южен поток, заради обвинения от страна на ЕК, че Газпром нарушава правилата на Третия енергопакет на ЕС, припомнят от агенцията. Съгласно правилата на съюза едно компания не може едновременно да притежава газопровода и да доставя по него свой газ. В резултат на това Русия се отказа от проекта и претърпя загуби в размер на 800 млн. евро.
В разпоредбите на ЕС няма изрична забрана за избор на основен подизпълнител. Те се отнасят само до собствеността и управлението на газопреносната инфраструктура, а в случая това е държавната „Булгартрансгаз“. Последната обяви конкурс, който беше блокиран от обжалване на „Атоменергоремонт“.

Вчера обаче, стана ясно, че само два дни след подаването на жалбата „Атоменергоремонт“ я е оттеглил от Комисия за защита на конкуренцията срещу търга за строежа.

- реклама -