КЕВР, ДАН, акция, агенти, влязоха, БЕБ, Българска енергийна борса

Агенти на ДАНС влязоха в КЕВР и енергийната борса

Акция на ДАНС се провежда в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и в сградата на Българската енергийна борса (БЕБ).

По информация на в „24 часа“ агенти на службата изземат документи.

Полицията само оказва логистична подкрепа при проверката, заявиха неофициално от МВР.

По информация на bTV акцията е започнала още сутринта, но конкретна причина за нея не се съобщава.

Вероятно е проверката да има връзка с друга – от август, когато ДАНС и МВР влязоха в БЕХ, ЕСО и НЕК във връзка с цените на енергийната борса.

БНТ съобщи, че ДАНС извършва проверка по няколко направления. Едното е за цената на електроенергията на свободния пазар, второто е за контрола по изпълнението на инвестиционните програми на ВиК дружествата, а третото е за заявленията за определяне на цената на топлинната енергия през последната година.

От КЕВР са предоставили всички изискани от тях документи и сътрудничат активно на разследващите органи.

От ДАНС потвърдиха, че правят проверка в КЕВР и БЕХ. В БЕХ се проверяват и поредица от сделки и договори, включително и такива за изграждане на газопреносна инфраструктура.

Акцията идва на фона на рекордните цени на електроенергията на свободния пазар и на опасенията за значително поскъпване на тока за бита от нова година.

В същото време КЕВР непрекъснато увеличава цената на газа по искане на „Булгаргаз“, а синьото гориво е един от основните компоненти за производството на електричество у нас.

Прогнозира се и ново поскъпване на топлинната енергия до месеци.

Очаквайте подробности!

- реклама -