Клименко, расисти, България-Англия, скандал
Снимка: EPA

Агент под прикритие: Стюарди, назначавани от фенклубовете е престъпна небрежност от страна на БФС

„В Източна Европа е доста честа практика хора от хулиганските и неонацистки групи да са назначавани от клубовете за стюарди. Такива бяха сложени за стюарди и на мача България – Англия, което е престъпна небрежност от страна на Българския футболен съюз.“

Това разказа за The Times представителят на FARE – Футболна асоциация срещу расизма в Европа Павел Клименко.

Клименко е и един от агентите под прикритие, присъствал на мача България-Англия.

 „Тези хора облякоха по един потник на длъжностни лица, за да се вмъкнат незабелязано покрай проверките на БФС. И от федерацията са виновни, че не са се погрижили за повече и по-солидни проверки на входовете на съоръжението, заявява Клименко.

Снимка: EPA

„Нашите инфилтрирани агенти видяха многократно нацистки поздрави на трибуна, която по принцип приютява фенове на „Левски“ от известна по цял свят с фашистките си изстъпления групировка, която е сред най-лошите, с които сме си имали работа. Хора от нея лесно се инфилтрират навсякъде и правят неонацистки жестове.“ „В тази секция имаше и фенове на „Локомотив“ Пловдив, чийто отбор, също като „Левски“, има наказание за расизъм и дискриминация на европейско ниво.

Маймунски звуци пък ехтяха многократно от сектора, в който се настаняват по принцип фенове на ЦСКА.

„Когато се активира антирасисткият протокол на УЕФА, видяхме група от около 20-30 привърженици да се изнизват от стадиона почти без съпротива, което навежда на мисълта, че действията им не са били просто спонтанни“, твърди представителят на FARE.

„Има два варианта, като единият е, че са искали да направят изявлението си и да напуснат, а другият е, че са били помолени от стюардите, с които се познават лично, да напуснат. Очевидно е, че те бяха там, за да покажат най-лошото от себе си.

Голямата част от скандиранията, които можеше да се чуят там, бяха насочени срещу БФС.

Те звучаха от сорта на „К*р за БФС“ и „К*р за Михайлов“, който беше президент на централата. Българските ултраси – и на национално, и на клубно ниво, имат дългогодишен конфликт с Михайлов и с БФС като цяло, продиктувани от лошото представяне на отбора и други неща. Така че те мразят и президента на централата си. Дори имат прякор за него. Наричат го Перуката, което издава, че нямат топли чувства. Но да отдадем всички тези действия само на намерението да наранят президента на БФС и централата като цяло, е прекалено конспиративна теория“, заявява Клименко.

- реклама -