„Ага“ на режисьора Милко Лазаров спечели голямата награда ‘Златна роза’

Копродукцията на България, Франция и Германия „Ага“ на режисьора Милко Лазаров спечели голямата награда „Златна роза“ на 36-о издание на едноименния фестивал на българския игрален филм. Милко Лазаров взе и отличието и за режисура, а филмът спечели и приза на акредитираните журналисти, съобщи БТА.

Специалната награда на журито грабна „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов. Александър Алексиев спечели наградата за най-добра мъжка роля за участието си във „Възвишение“.

Журито присъди две награди за най-добра женска роля. Наградите грабнаха Мартина Апостолова за участието си в „Ирина“ и Егле Микулионите за ролята си в копродукцията на Литва, България и Полша „Чудо“. Професор Георги Дюлгеров получи наградата за цялостно творчество и по повод неговата 75-годишнина.

Наградата на публиката на фестивала грабна продукцията „Смарт Коледа“ на сценариста и режисьор Мария Веселинова. Продукцията „Ирина“ на режисьора Надежда Косева взе наградата на Съюза на филмовите дейци.

При късометражните филми Голямата награда „Златна роза“ за най-добър филм спечели продукцията „Гората на Димо“ на режисьора Христо Симеонов. Същата продукция получи и приза на филмовата критика.

- реклама -