прасета унищожени

Африканската чума достигна до още една свинеферма – унищожават 40 000 животни

Вируса на африканска чума е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Вчера вечерта са излезли резултатите от пробите, и там по примера на свинекомплекса в с. Николово предстои умъртвяване на всички животни.

В свинефермата в село Бръшлен има повече от 40 000 животни.

Това обяви Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ. В Бръшлен започват мерките без забавяне – всички свине ще бъдат унищожени със заповед от тази сутрин. Загробването се извършва на място, определено от съответните компетентни власти, така че да няма замърсяване на околната среда.

Ще се направи проучване каква е продукцията, която е произведена, и в търговската мрежа няма да има заразено месо.

Проследява се от вчера всяко едно движение в последните 35 дни – кое прасе къде е отишло, в кои кланици, колко броя заклани животни има и субпродуктите от тях и къде са отишли. Това, което е на територията на кланиците, може или да премине високотермична преработка, която унищожава вируса, или месото трябва да се унищожи.

От БАБХ съобщиха, че снощи е открит вируса в още едно лично стопанство край Враца, като така броят им става 19. Намерен е и изхвърлен труп на заразено домашно прасе край Свищов. 20 са случаите на заразени диви свине, вчера е намерен труп в област Монтана.

400 домашни свине са умъртвени хуманно. Умъртвяването в комплекса в село Николово продължава, 1450 свине са до сега, достъпът до външни лица е забранен.

Д-р Кулински, директор на дирекция Контрол на храните, предупреди да внимаваме какви битови отпадъци изхвърляме по магистрали, бензиностанции и други места, защото те също могат да допринесат за разпространението на болестта.

Забранено е хранене на животните с нова реколта зърно, която не е престояла 60 дни, както с прясно окосена трева и постеля от слама, непрестояла 90 дни.

Това са част от мерките за ограничаване на заразата. Всички мерки за фуражите са според стратегията на ЕС и важат за за всички стопани. Отговорност на общините е да изготвят наредби за отглеждане на прасета в личния двор. Всички наши фуражни предприятия са подложени на засилен официален контрол за спазване на тези мерки и те ги спазват. Голяма част произвеждат гранулирани фуражи при температура над 90 градуса, които са доказани че убиват чумата. Фуражът, който идва в страната, също се контролира, увери Пенка Манева, директор на Контрол на фуражите.

- реклама -