село британци

Животът мечта на британците в България

Всяка година много британци сменят Острова с испанския град Коста дел Сол или с  Южна Франция в търсене на по-слънчев и по-спокоен начин на живот.

Няколко хиляди от тях обаче вече са намерили своя рай на едно малко необичайно място – България. Това е най-бедната държава-членка в Европейския съюз.

Със своята ниска цена на живот, страната с население от 7 млн. се превърна в най-добре пазената тайна за британските граждани, които искат да се пенсионират или да започнат живота си от начало.

Най-малко 10 000 британци живеят тук през част от годината или целогодишно. Реалната бройка може да е много по-висока, тъй като голяма част от тях не се регистрират при местните власти.

Мечта за независимост

Сред тези, които наричат бившата комунистическа държава свой дом са и Тина и Кевин Брасингтън – двама университетски преподаватели. Те оставят своята високоплатена работа в Кент през 2011 г. и създават малка ферма за органична продукция в България.

„Желаете ли супа?“, пита Тина отваряйки зелените порти на своето жилище. То се намира на прашен път в малкото село Алино, на 50 километра южно от столицата София.

Зад брюнетката малка козичка подскача по зелена поляна, окъпана в слънчева светлина. Редици с корени насадени зеленчуци лежат между плодови дървета и цветни храсти. Семейството отглежда и пилета, гъски и прасета.

Двойката казва, че България им е позволила да изпълнят своята „мечта за независимост“.

„Отне ни няколко години, за да превърнем запустелите къща и градина в нещо красиво, където можем да отглеждаме собствената си храна“, казва Кевин, отпивайки глътка от чаша с британския флаг.

„Научихме се да бъдем щастливи с малко“, допълва Тина, която в един момент от живота си е работила като експерт по пазари към лондонски банки.

Когато не продават продукцията си по фермерските пазари, двамата пасат козите на селото, срещат се със съседи за кафе и разширяват познанията си по български език.

„Това не е Испания, където човек може да живее като британец в английска общност. Приключенците идват в България“, казва Кевин.

Новините за скорошния вот на Великобритания за напускането на ЕС натъжава дори и веселата двойка. „Аз съм горда да бъда британка, но също така обичам живота тук. Не мисля, че двете неща се изключват взаимно“, казва Тина.

Звездни небосклони и басейни

Романсът на Великобритания с България започва през 2004 г., когато София започва мащабна туристическа кампания на Острова, за да привлече чуждестранни инвестиции. Влизането на България в единния пазар на ЕС три години по-късно още повече облекчава правилата за живот и работа тук.

В периода между 2004 г. и 2008 г. британци купуват около 60 000 жилища в страната според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Бумът дори вдъхновява неизлъчван вече сериал по Българската национална телевизия – „Английският съсед“. В него се разказва за британски пенсионер, който се мести да живее в измислено българско село.

Приливът спада с началото на финансовата криза, но хората все още пристигат, посочва Драганов. Според него това са най-вече „млади по дух“ пенсионери.

„Изненадващо е, че мнозина не търсят курортни места, а отдалечени и необичайни дестинации. Те търсят чувство за общност и звездно небе“, казва за АФП Драганов.

Ким Сейър от Норуич е един от първите, които се настаняват в село Марча в Централна България. Много хора са привлечени от региона заради планините, езерата и средновековното наследство.

„Прочетох статия за България преди 12 години. Винаги съм искал да замина в чужбина и след развода си реших да предприема тази стъпка“, казва 56-годишният водопроводчик и строителен експерт. Неговият голям имот включва няколко къщи, построени от него, както и луксозен басейн с изглед към тучна долина.

„Не бих могъл да живея така вкъщи“, казва той с усмивка.

„България е невероятно място“

В близкия град Дряново британски акцент може да бъде чут от терасите на всяко кафене.

„Преди десет години мислехме, че британците са екзотични, но сега има толкова много, че вече почти не се забелязват“, казва Янко Стефанов. „Познавам всички тук. Те ме наричат Якоб“, смее се мъжът.

Сред неговите британски „другари“ са пенсионираният музикант от Белфаст Стивън Мълхърн и партньорката му Катрин, които притежават парче земя на черен път в село Туркинча. Те напускат Лондон преди три години, след като осъзнават, че пенсиите им ще стигнат за много повече неща в България, където големи домове могат да бъдат закупени за по-малко от 15 000 евро (12 000 паунда).

Двойката знае, че животът може да бъде суров през зимата, когато има спирания на тока и тежки снегове.

„Не пренебрегваме факта, че това не е богата държава, но това не ни спира да мислим, че е невероятно място“, казва Катрин.

Въпреки всички свои различия, британците имат нещо общо – надяват се, че тяхното правителство ще постигне споразумение с ЕС след „Брекзит“, което ще защити техния статус.

„Искаме да останем, ако ни позволят“,

казва бившият армейски пилот Кийт Дейвис, който ръководи компания за експат услуги в село Гостилица.

„Никога няма да загубя своята британска идентичност, но животът ми е тук“, допълва той. 

Автори: Нина Лампарски и Диана Симеонова, агенция „Франс прес“

- реклама -