АФИС: Българите предпочитат кратка почивка на близка дестинация

АФИС: Лятната почивка – недостъпна за почти половината българи. Масово предпочитани са кратките и евтините дестинации, предимно у нас

46% от българите няма да имат възможност да почиват това лято, сочат данните от проучване на АФИС, направено в края на месец юли. Всеки четвърти българин, малко над 24%, планира да почива през това лято. 12% са онези, които заявяват, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли.

Родното Черноморие все още е фаворит при избор на локацията

На него ще почиват 60% от имащите възможност. Морето извън граница е избор на един от всеки пет българи, възнамеряващи да ползват ваканция. Едва 15% предпочитат планината пред морето. 6% пък имат намерение да направят екскурзия в родината, а само 3% декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.

Снимка: pixabay.com

Въпреки че лятото напредва, не са малко и онези, които все още се колебаят и не са взели решение дали и къде да почиват. Това са близо 14% от запитаните. Допитването регистрира и един нисък дял на българи – малко над 3%, които вече са използвали една своя ваканция през лятото и освен това имат намерение да почиват още веднъж преди края на сезона.

Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек

Той е с високо образование и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години. Софиянци са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август. Хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение.

Парите играят голяма роля не само при по-възрастните българи. Тези, които живеят с до 500 лв. на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Българите с по-висок от този доход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Повече от 70% от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството.

Друг извод от проучването е, че българинът няма големи възможности за продължителни почивки.

42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят по-дълга от 10 дни почивка.

Снимка: pixabay.com

Половината от българите, включили се в проучването, казват, че планираният бюджет е до 500 лв. Всеки пети нашенец ще похарчи между 500 и 750 лева, а други 15% – между 750 и 1000 лв. Тези, които могат да заделят повече от 1000 лв., са едва 14% от имащите намерения да почиват.

Данните са от национално представително проучване на АФИС, осъществено в периода 20-25 юли тази година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

- реклама -