Борисов Харманли мигранти преместване граница бунт

Афганистанецът, запалил българското знаме, се изправя пред Специализираната прокуратура

Изправят пред Специализираната прокуратура лицето, запалило българското знаме по време на размириците в бежанския център в Харманли вчера. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Това е престъпление против Република България

Вече е създадена организация за довеждането на мигранта в Специализираната прокуратура, заяви Арнаудова. Заедно с него ще се явят и полицейските служители, които са станали очевидци на извършеното престъпление. Те ще бъдат разпитани като свидетели по досъдебното производство.

За това престъпление по чл. 108, ал. 2 наказанието е лишаване от свобода до 2 години или глоба до 3000 лева.

„Независимо от ниската санкция Специализираната прокуратура счита, че лицето, което ще бъде доведено днес, следва да бъде задържано до 72 часа“, каза тя.

По думите й е въпрос на часове това да се случи

Тя поясни, че задържаният е афганистански гражданин, самоличността му е установена, но ще бъде обявена по-късно.

Прокуратурата има ресурса да повдигне обвинения на всички 400 задържани

Това ще стане, ако се съберат доказателства срещу тях, допълни Арнаудова. За целта ще бъдат мобилизирани допълнителни екипи от прокурори.

По разпореждане на Сотир Цацаров целият следствен отдел на Окръжната прокуратура в Хасково в момента е на мястото на събитията.

„Ако прокурорите от Харманли имат нужда от помощ за повдигане на обвинение, ще бъдат командировани прокурори на място, но ще се свърши работата“, увери тя. Арнаудова отбеляза, че телефони, в които има записи от инцидента, ще бъдат изключително ценни, за да се разкрие обективната истина. Ще бъде проверено съдържанието на телефоните на всички лица, които са задържани за срок от 24 часа. Всички клипове или друга информация, които могат да подпомогнат разследването, ще бъдат предадени на прокуратурата.

- реклама -