Аферата NEXO: Кандидатът на ПП за БНБ искал да отваря системата към „иновативни средства“

Платежната система на България да бъде отворена към „иновативни средства“. Това е предвиждала програмата на

неуспелия кандидат на ПП за гуверньор на БНБ в предния парламент

– Андрей Гюров, припомни днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Припомнянето дойде в рамките на комента на Биков за аферата с криптобанката NEXO.

Чужди служби ни дали информация и софтуер за разследване на NEXO

В същото време депутатът посочи, че няма как да направи връзка в момента между това и аферата с NEXO. Но призова Гюров да обясни какво точно е имал предвид към отваряне към иновативни платежни средства и дали това има общо с криптобанката.

„Понякога човек за секунди от въпрос се превръща в отговор и започват да излизат различни намеци. И това за БНБ – аз си спомних за ожесточената битка между Гюров и Каримански, която и мен ме озадачаваше. И беше в основата на развалянето на отношенията в коалицията. Не може да прави връзки с това и Nexo, може само да спекулира. Вчера гледах изслушването на Гюров в комисията, в което той каза, че третият му приоритет е да отвори банковата система към тези иновативни документи. Дали е имал предвид тази компания или нещо друго е въпрос, на който той трябва да отговори. И аз им се чудих защо толкова много спорят – те поставиха на карта отношенията в самото правителство. Нищо не казвам – давам го като пример, защото всеки нещо се присеща. Дали е било така или не – не знам“, коментира Биков.

Това, което е важно, е да се стигне до това, което засяга България –

доколко тази компания е имала отношения с българската политика

по един или друг начин. Дай, Боже да не е имала! Аз не казвам, че е имала, но със сигурност трябва да си зададем този въпрос“, каза още той.

Депутатът от ГЕРБ коментира и опитите за сформиране на правителство. Той посочи, че мандат на „Демократична България“ бил реалистичният вариант, чрез който би могъл да се осъществи кабинет.

„Третият мандат винаги е по-труден от първия. Очакваме конструкция, по-различна от отхвърлените вече. Реалистичният вариант, чрез който би могло да се осъществи правителство е ДБ. Не виждам реалистична възможност за мандат на БСП по най-различни причини, не защото са БСП. С тях имаме диаметрално противоположни позиции по най-важните теми. За разлика от „Демократична България“, ДПС, „Български възход“. С БСП и донякъде с „Продължаваме промяната“ имаме сериозни разминавания по отношение на модернизацията на Българската армия, например. Ако имаме амбицията не просто да се състави кабинет, а да се допринесе за развитието на страната – това е възможността“, каза Биков.

От ГЕРБ очаквали, ако третият мандат отиде при „Демократична България“, те да дадат конкретно предложение в цялост- с приоритети и структура.

Настимир Ананиев: В момента тече акция „кал и каскети“

- реклама -