АЕЦ Козлодуй
сн. БГНЕС

АЕЦ „Козлодуй“ опроверга слуховете за разхерметизация в Шести блок

Във връзка с публикации в социалните мрежи от АЕЦ „Козлодуй“ посочват, че след презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” в началото на 26-ата кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания.

По-рано през седмицата в социалните мрежи се появи документ, за който се твърди, че е вътрешна справка. Там бе разчетено от потребителите, че специфичната активност в реактора е 32 пъти по-висока от тази в реактор 5, което „можело да се случи само в резултат на разхерметизиране на една или повече радиоактивни касети в реактора“.

Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация, категорични са от ядрената централа.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности.

- реклама -