Петрич трафик Тъжа Русе ефективна присъда, бой, медици, Кирил Нойков Антонио маринов Ловеч здравна каса Три кладенци, мъж, жена, подпалена адвокати, съдилища, реформа

Адвокати на протест срещу закриване на районни съдилища

Адвокати се събраха на мълчалив протест в черни тоги пред сградата на съдебната палата в София.

Те изразиха недоволството си от радикалното прекрояване на съдебната карта и закриването на районни съдилища, промяна в родовата подсъдност на гражданските, търговските и наказателните дела, известна като Модел 4.

На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени.

Тази реформа не е достатъчно добре обсъдена и не отговаря на очакванията – както на съдиите, така и на адвокатите, смятат протестиращите. И настояват ВСС да се съобрази с тези становища и да се проведат допълнителни обществени обсъждания. От Висшия адвокатски съвет са поискали среща и след десетина дни очакват да има обсъждане с представляващия ВСС.

Рискът от прилагането на Модел 4 е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.

Протестът на адвокатите бе подкрепен и от членове на Съюза на съдиите в България.

- реклама -