Адвокатът на Кирил Петков призна, че е бивш колега на съдийката, която ще решава делото срещу Борисов

Адвокатът на Кирил Петков призна, че е бивш колега на съдийката, която ще решава делото срещу Борисов. Адвокат Стоян Мадин е бивш колега на съдия Веселина Няголова от Софийския районен съд,

която е разпределена да разглежда иска

на бившия премиер Кирил Петков срещу предшественика му Бойко Борисов. Самият Мадин пък е адвокат на Кирил Петков. Фактът, че двамата с Няголова са работили по едно и също време както в СРС, така и в прокуратурата, бе потвърден от самия него пред „Flashnews“.

 „Да, работил съм по едно и също време с Няголова

в СРС и прокуратурата, но не съм работил заедно с нея. Познавам много хора. Познавам и адвоката на г-н Борисов Менко Менков“, заяви още адвокат Мадин.

Преди ден в медийното пространство се появи информацията за близки ваимоотношения на адвоката със съдийката по делото. Адвокат Стоян Димитров Мадин е освободен като съдия в СРС през 2019 година.

От там са близките му отношения със съдията

по делото Веселина Иванова Няголова. Преди това и двамата са били младши прокурори, написа epicenter.bg.

Странното е, че адвокатът на Петков не е поискал отвод на съдийката поради тези причини. Пред „Flashnews“ юристи коментираха, че с казуса може да се заеме и Висшия съдебен съвет, който да провери твърденията в медиите. Според тях кадровиците на Темида могат да изискат справка за

кадровото развитие на двамата магистрати,

за да се установи дали двамата са се развививали в съдебната йерархия по едно и също време и дали двамата са били в близки взаимоотношения. Казусът може да се провери и от Инспектората на ВСС, който да установи, че въпреки близко познанство, двамата не са поискали делото да се гледа от друг състав на съда. Според юристи е важно да се установи и дали Кирил Петков е наел Мадин от самото начало за свой защитник или това се е случило

едва след като делото е било разпределено

на Няголова. И ако това е така – каква е причината и дали тя не се крие именно в близките отношения между адвокат и съдия.

Междувременно СРС е приел за съвместно разглеждане гражданския иск на Петков за 10 000 лв за причинени неимуществени вреди. Искът е частичен като пълният размер на претендираните щети от Петков са за половин милион лева.

Припомняме, Кирил Петков съди Бойко Борисов

за клевета за половин милион лева. Жалбата, подадена през август 2022, е заради думите на лидера на ГЕРБ, че кирил Петков заедно с Асен Василев са взимали комисионни и средства от посредници за газа. Жалбата на Петков е от 60 страници.

В последната половин година бившият енергиен министър Делян Добрев начерта схемата, от която се вижда, че правителството на Петков е купувало до последния си ден газ на цена 110 евро за мегаватчас от румънското дружество WIEE, което е притежавано на 100 процента от швейцарското поделение на „Газпром”.

По думите на Добрев, ако българската държава

беше запазила договора с руския енергиен гигант, сключен от кабинета „Борисов”, щеше да купува газ за 86 евро за мегаватчас. Разликата между 86 и 110 евро, смятат от ГЕРБ, се поделя между „офшорки на Промяната” и „Газпром”.

За клевета може да се води гражданско или наказателно дело от частен характер – в него не участва прокурор, а тъжителят е обвинител. Гражданските дела с искове за над 25 000 лв. обаче се гледат от Софийския градски съд, а не от районния, където Петков е внесъл документите си. Петков уточни, че настова срещу Борисов

да бъде образувано наказателно дело.

За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание.

В средата на ноември 2023 адвокатът на Борисов – Менко Менков разкри, че таксата, платена от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ е 12 лева. Ако искът беше за 500 000 лв. би трябвало платената такса да е 20 000 лв. и делото да се гледа в Градския съд, а не в Районния.

Според адвокат Менко Менков исковата молба е нередовна, а искането за съвместно разглеждане – недопустимо. Според съда обаче няма формални недостатъци в гражданската претенция на Петков и го обяви за допустим.

Менков каза още, че делото е опит

да бъде затворена устата на лидера на ГЕРБ като политически опонент. Юристът нарече ПР ход изтеклата от самия Петков информация, че искът е за 500 000 лева.

По-късно пред журналисти Менко Менков допълни, че настоящият частен процес е продължение на невъзможността политически да бъде репресиран Бойко Борисов, благодарение на действията на прокуратурата и на българския съд най-вече, който обяви задържането на Борисов и Севделина Арнаудова за незаконосъобразни.

Процесът продължава на 9 януари,

като защитата поиска и магистратите да допуснат трима свидетели.

- реклама -