Бобокови

Адвокатът на братя Бобокови изпрати открито писмо до медиите

Защитникът на задържаните за аферата с боклука братя Бобокови, адвокат Илиан Василев, обвини съдебната власт, че „разрушава устоите на стопанския живот“. Адвокатът направи това в открито писмо, изпратено до медиите в страната. В него е приложена и заповедта за задържане на Бобоков, в която – според адвоката – властите не са упоменали никаква конкретика за задържането му.

Според него „органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия, пред очите на цялото общество, бизнес, който дава реален продукт на световно ниво, бизнес, който дава препитание на хиляди хора и който осигурява реални постъпления в държавния бюджет“.

„По някакъв безумен начин този бизнес се пришива с бели конци към реалния проблем с купчините боклук, които през миналата година покриха страната и с които дружествата от групата „Монбат“ нямат нищо общо“, пише още защитникът на обвинение за създаването на организирана престъпна група братя Бобокови.

Атанас Бобоков и брат му – Пламен Бобоков, са сред задържаните за аферата с боклуци.

В нея беше замесено и името на вече бившия заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков.

Разследването е за организирана престъпна група, търгувала с внос на отпадъци. Русенските бизнесмени братя Бобокови притежават „Приста ойл“ – фабрика за моторни масла, както и заводът „Монбат“ в Монтана. И в двете дружества те създават дъщерни компании, които да рециклират отпадъците от основните производства.

Бизнесменът Атанас Бобоков обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на компанията за акумулатори „Монбат”. Бобоков обяви решението си в корпоративния сайт днес.

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на културата проверка на предмети, стопанисвани от Фондация „Братя Бобокови“ /Нумизматичен музей – Русе/.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

- реклама -