Пускат Борисов? Адвокатът му обяви какви са доказателствата на МВР + какво става с обиските?

Адвокатът на Борисов обяви какви са доказателствата на МВР. Вътрешното министерство не е предложило постоянен арест за Бойко Борисов, съобщи NOVA.

Адвокатът на лидера на ГЕРБ

Бойко Борисов – Менко Менков, ще внесе жалба в Софийска градска прокуратура, съобщи самият той пред медиите на излизане от ГДНП, където прекара почти целия ден – от 11 по обед.

Там се намират и задържаните снощи лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарът му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Никакви разпити не е имало.

Нищо не се прави с тях. Стоят на наровете. Държат ги. Никой нищо не казва“, коментира Менков, като нарече случващото се „абсолютен произвол“. Самият той също не е получил никаква информация. Адвокатът на Борисов допълни, че се е видял с него.

„Никакви материали по делото не са ми предоставени, никой не ме държи в течение“, каза още адвокатът. По думите му не е имало никакви основания за неотложност в действията на полицията.

Според неофициална информация

на „24 часа“ Борисов щял да бъде освободен по-късно тази вечер, тъй като няма повдигнато обвинение. Медията твърди, позовавайки се на свои източници, че Борисов бил разпитван само като свидетел.

Задържането на Бойко Борисов изтича

в 21 ч., на Владислав Горанов малко след 22 ч., а на Севделина Арнаудова в 2 часа след полунощ. Дотогава прокуратурата ще трябва да вземе своето решение каква мярка за неотклонение да им наложат или те да бъдат освободени.

Адвокатът на експремиера

Менко Менков заяви, че той още не е разпитан и не е ясно в какво е обвинен.

МВР пусна кадри от ареста на Борисов – Flashnews

Флашки, видеозаписи и телефони

са доказателствата,

които сега са допълнени по сигнала на Васил Божков. И към 18 ч. МВР не е предало всички материали на прокуратурата. Обвинението не може да прецени има ли извършено орестъпление и ако да – изнудване ли е то.

Срещу Бойко Борисов,

Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е образувано досъдебно производство за изнудване на Васил Божков в големи размери за период от пет години между 2014 до 2019 г., стана ясно до момента от прокуратурата, съобщи bTV.

До този час държавното

обвинение твърди, че от полицията не са дадени всички материали – даже и секретните, не е дадена и и заповед за арест. От обвинението обясняват, че процедурата сега изисква наблюдаващите прокурори да се запознаят с материалите и да решат каква мярка да определят за задържаните.

Полицейското досъдебното

производство е за изнудване в период от пет години на Васил Божков. Бизнесменът, който се укрива в Дубай след повдигнатите му 19 обвинения, казва, че е дал показания пред Европейската прокуратура по Skype преди 10 дни. Засега не се дават пояснения по кои случаи е говорил Васил Божков и дали показанията му са свързани само с неговите обвинения.

“Две години Гешев

правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България“, заяви Божков във „Фейсбук“ снощи по време на обиските и арестите.

По-късно стана ясно,

че е дал показания и пред МВР още преди месец. Официална информация засега няма. БОЕЦ също твърдят, че задържането на Борисов е по техен сигнал за множество престъпления в дълъг период от време.

Снимка: bTV

„БОЕЦ разкриваме нови факти и данни за извършени от Гешев престъпления“, заявяват те.

Преди ден при посещението

си у нас Лаура Кьовеши сподели, че най-много сигнали за корупция има от България и 120 сигнала вече са стигнали до офиса в Люксембург. Именно за 120 случая на Европейската прокуратура в България споменава МВР в съобщението си, с което съобщи за арестите снощи.

По информация на bTV

по делото има и веществени доказателства. От домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са иззети лаптопи, флашки и телефони.

Преди минути от Софийска градска прокуратура защитникът на Борисов Менко Менков. Според него това е „абсолютен произвол, защото все още не се е запознал с материалите по делото. Менков се връща към полицията.

В Софийски градски съд (СГС)

са внесени искания за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Тъй като това е станало след 16.30 часа, според вътрешните правила на съда, ще бъдат разгледани в следващия работен ден, т.е. в понеделник.

Още в четвъртък вечерта

стана известно, че МВР действа при неотложност и няма разрешение от съдия за претърсванията на домовете на тримата.

Ако те не бъдат одобрени, претърсванията няма да бъдат приобщени към доказателствата по делото.

По-рано МВР пусна кадри от ареста

на Борисов. Според съобщението на министерството, тя е била изпълнена с „пълно уважение към закона и  лицата, спрямо които бяха предприети процесуално-следствени действия“.

Прокуратурата обяви какво се случва с Бойко Борисов – Flashnews

В хода на полицейската акция са извършени претърсвания  и изземвания на три адреса, посочват още от ведомството. Оттам

обаче не казват самите имена.

Според информациите от снощи, в хода на акцията, освен Борисов, са арестувани и бившият финансист №1 Владислав Горанов. А също пиарът на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено