Викат Петков, Рашков и Василев на разпит, адвокатът на Борисов: Няма неотложност при обиските (Видео))

От самото начало тезата ми е, че липсва необходимостта на неотложност, тъй като тримата вече са разпитани. Това каза на брифинг Менко Менков,

адвокат на лидера на ГЕРБ

и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия правителствен говорител Севделина Арнаудова, по повод

днешното решение на

Софийския градски съд за арестите.

„Проверката се извършва по сигнал от БОЕЦ, в който се съдържа само информация от медиите, неща, които в последните 2 г. г-н Божков многократно е казвал. Защо управляващите са се насочили само към него, няма как да знам“, заяви адвокат Менков.

„Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След проверката е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, за да се разпореди

провеждане на разследване от компетентен орган.

Вместо това на 17 март е разпитан Кирил Петков. Разследващите много добре са знаели, че не са следователи“, започна Менков. Той допълни, че претърсванията в домовете на тримата, отново е извършено в условията на неотложност. „В практиката т.нар. неотложност се прилага при задържането на наркобанди“, обясни адвокат Менков.

„Компетентна е СГП, а не спецпрокуратурата. Точно за тази квалификация по член 213А, по която разсредващите считат, че трябва да извършат действията, компетентна е СГП“, разясни повече ситуацията той.

„Това, което твърдя

пети ден, е че липсват две основни предпоставки,

без които съдът не може да се произнесе. Неотложността не е на лице, тъй като повече от три месеца, полицейските служители проверяват този сигнал. Второ – става въпрос за събития, които съгласно твърденията на Васил Божков, чиито показания не са нищо по делото, става въпрос за минал период от 2014 до 2019 г. и няма условия на неотложност. Този свидетел от две години се намира в ОАЕ. Второто е липсата на компетентност. Това, което се съдържа в чл. 194, ал.3, т.1, може да се провери много лесно. Няма никакво съмнение, че това обстоятелство е било известно на всички участници в тези незаконни действия.

Никой български съд не може да разпореди

незаконни действия. Законите се приемат от Народното събрание. Законите са направени, затова има и разделение на властите“, продължи той.

„Произнасянето на съда е в смисъл, че тези две основания, не са на лице. Не е на лице неотложност на случая и е на лице извършването на действия от орган, който няма правото“, изтъкна юристът.

„Прокуратурата е съобщила, че ще извърши единственият възможен законен акт, е да изземе материалите по делото и да го възложи на следовател. Ще чакаме действията“, завърши той. Адвокат Менков заяви и, че от дома на Бойко Борисов, не е иззето нищо. От дома на Севделина Арнаудова е

иззет поздравителен адрес от Васил Божков

лично до Севделина Арнаудова. Освен това е иззет и бележник с лика на Бойко Борисов.

Малко преди това прокуратурата призова за разпит премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, както и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, съобщи NOVA. Причината –

обиските в домовете на лидера на ГЕРБ

Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова, както и в този на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Все още няма информация кога

ще бъдат проведени разпитите, но е ясно, че това няма да се случи в днешния ден. По-рано през деня Софийската градска прокуратура съобщи, че е възложила случая с Борисов, Горанов и Арнаудова на следователи в следствения отдел към прокуратурата, които да „валидират извършените до момента от некомпетентен орган процесуални действия“.

Ако в хода на разследването се съберат

достатъчно обвинителни доказателства за виновността в извършване на престъпление от определен човек или няколко души, прокуратурата ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства. За целта прокурорите ще извършат повторно разпити и ще огледат събраните доказателства при претърсванията.

Очаквайте подробности!

- реклама -