атентат Велинов момче "Ислямска държава" радикализация интернет

Адвокатът на 16-годишния ученик от Пловдив: Гледал е клипове на „Ислямска държава“ от детско любопитство

16-годишният ученик от Пловдив, който е обвинен в тероризъм, е гледал клипове на „Ислямска държава“ в интернет от детско любопитство.

Това заяви пред „24 часа“ адвокатът на момчето Емил Велинов.

Той уточни, че това увлечение вече е отминало.

Велинов обясни, че бащата на тийнейджъра като съвестен гражданин е потърсил помощ в ДАНС преди 1 месец, след като установил, че у поведението на сина му има промяна. Посочил, че в телефона му имало чат комуникации със структури, свързани с фундаменталисти, обясни Велинов.

И добави, че бащата вече му е взел телефона и момчето е преустановило всякаква комуникация с фундаменталисти. Комуникацията била изцяло онлайн.

Велинов описа 16-годишния ученик като умно и образовано дете от нормално семейство, което имало още 2 по-малки деца.

Вербуването на деца от „Ислямска държава“ през интернет е само първата фаза, преди да се премине към някакво конкретно действие, трябва да има физическа среща.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов.

„За вербуването през интернет всички изследвания до сега и практически случаи, които има основно в Западна Европа, показват, че това е начална фаза“, заяви Апостолов. Той обясни, че именно това наричаме процес на радикализация.

„В случая с 16-годишно момче от Пловдив, което е било вербувано от „Ислямска държава“ през интернет, нямаме достатъчно информация, дали наистина имаме крайна фаза на радикализация, която обаче никога не може да мине само през интернет.

Тоест това е началната фаза – зарибяващата“, отбеляза Апостолов.

Той обясни, че когато основно млади хора попадат на съдържание, независимо за какъв тип радикално течение става въпрос, те проявяват любопитство и за това започват да четат.

„По този начин те влизат в онлайн общности и групи, където основно циркулира подобен тип съдържание и това ги зомбира. Те започват да смятат, че това е правилното, не виждат никакви други гледни точки и не са обучени“, каза експертът.

По думите му, като превантивна мярка голяма роля играе и образованието.

- реклама -