Марковски

Адвокат Марковски: Престъпление е да влачиш човек, престъпление е да хвърляш яйца по сградите

По закон полицията има право да използва сила и помощни средства. Това заяви в ефира на Нова ТВ адвокат Марин Марковски по повод правата на протестиращите и правата на полицията по време на антиправителствените протести у нас.

„Престъпление е да влачиш човек, както бе заснето и излъчено един полицай да влачи момче към колоните на Министерски съвет. Това се наказва със затвор до 3 години за длъжностно престъпление“, разясни още адвокатът.

„Също така по закон всеки, който хвърля яйца по сградите – трябва да бъде наказан. Може да му се наложи глоба от 100 до 200 лева и до 15 дни арест според Закона за дребното хулиганство“, подчерта адвокатът.

Протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираема психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред“, обясни адвокат Марковски.

- реклама -