Адвокат Марковски пред FN за случая с д-р Димитров : Всеки има право да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си

Всеки има право да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си, каза адвокат Марин Марковски пред Flashnews в коментар на случая с д-р Иван Димитров от Пловдив. Текстът в закона е великолепен, много прецизен и трудно може да се намери кусур, обясни адвокатът.

Адвокат Марковски по повод задържането на д-р Димитров, който уби нападателя си, трябва ли промяна в законите за случаите за неизбежна отбрана?

Текстът на закона е великолепен – няма превишаване на пределите на неизбежна отбрана, когато нападението е в собствения ти дом с влизане с взлом или по друг начин. Принципът е този: всеки има право да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си.

При тази ясна фактическа картина има две основания – първото е, че влиза в дома, а другото е, че наранява. Само едното от тях е достатъчно, а другото е плюс това, следователно текстът е категоричен. В НК всичко е точно и ясно. Законодателят отчита, че всеки има право да се защитава- себе си, имуществото си. Той има право да увреди нападателя. Има нападателно и отбранително поведение. Когато нападателното поведение е опасно, потърпевшия има право и да убие нападателя. ВКС се е поризнасял и за неизбежна отбрана в случая на предстоящо нападение. Това е когато очакваш да те нападнат, но ти изпреварваш с действията си това нападение.

При доктор Димитров имаме ли абсолютни доказателства за неизбежна отбрана?

Има криминалисти и разследващи, които трябва да кажат и съберат доказателство. Мога да дам преценка само, ако знам всички факти.

Отежняващо обстоятелство ли е, че тялото е открито извън двора и къщата?

Въпросът е логичен, но е съдебно-медицински. Достатъчно е да се види трупът – къде е входната и изходната рана. Няма пречка съдебният медик да каже, че той е прострелян вътре и после е изминал 20-30 метра до колата. Прострелян човек не значи, че рухва. Това става по филмите. Медиците ще дадат отговор на въпроса могъл ли е да се движи след изстрела.

Защо този случай предизвика такава вълна от подкрепа за доктора?

Това е естествено, защото ромската престъпност е голяма. Когато някъде се даде отпор на тази престъпност, хората са солидарни и подкрепят човека, който се е защитил. Знаете по селата колко изнасилвания и престъпления има. Ромската престъпност води до рефлекс в обществото, което иска да има право да се защити.

- реклама -