Марковски

Адвокат Марковски: Имотните сделки на ниски цени са законни

Известни личности са разпнати като робите на Спартак по пътя за Рим. Сделки им са законни, защото в тях има две страни – колко може да плати купувачът, и на каква сума ще се съгласи продавачът. Така адвокат Марин Марковски коментира пред БНТ скандала с апартаментите от последните седмици.

По въпроса за морала – всеки трябва да отговаря за себе си, но сделките с имотите са напълно законни. Не защитавам хората, които са виновни, но те трябва да бъдат внимателни. Ако кихнат, веднага може да се напише, че са настинали, защото имат вили в Пампорово“, каза Марковски.

Продажбата и на недвижими имоти, и на автомобили на данъчна оценка е практика у нас, от която държавата губи, потвърди юристът. По думите му това води до нестабилност в правния мир, защото така се прикриват данъци и се спестяват пари за купувача и продавача. Марковски предупреди, че това води до някои рискове, защото при разваляне на сделката се връщат парите, вписани в нотариалния акт, а не реалната сума. Затова и препоръча винаги да се вписва истинската цена, а не данъчната оценка.

Адв. Марковски подчерта, че проблемът е свързан с финансовата дисциплина и че е недоказуема реалната цена, платена за един имот.

Всички, които участват на имотния пазар, са наясно с това. Не е работа на нотариуса да проверява колко е реалната цена на продавания имот, той трябва да следи за законността, но според Закона за нотариусите, той не е информатор на полицията и на данъчните служби, поясни адвокат Марковски. И, освен това, ако продавачът и купувачът изповядват сделката пред нотариуса не по реалната цена, то той няма как да знае каква е истинската цена, за която страните са се разбрали.

- реклама -