Адвокат Кантен Декамп: Не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани

Адвокатът на върнатите от Франция български сезонни работници Кантен Декамп очаква още в рамките на днешния ден да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на българите срещу недопускането им на френска територия, предаде БНР.

Твърде вероятно е обаче съдът да поиска започването на нова процедура, заяви пред „Хоризонт“ адвокат ДекАмп, който е убеден, че българите са в правото си да получат справедливост от френското правосъдие:

„Смятаме, че не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на иска. Другата е, че те са били поставени в особени условия – да чакат в нещо, което е между хотел и затвор. Телефоните им са иззети, няма интернет. И това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни“.

Адвокат Декамп заяви, че в практиката си напоследък е имал различни подобни случаи:

„Имахме шокиращи случаи. Белгийци, които кацнали на летище Роаси и искали да вземат влака за Брюксел, били изпратени в зоната за изчакване, където останали 4 дни. След това били освободени. Имаше и други подобни с италианци, германци, шведи. Просто зависи на какъв полицай ще попаднеш“.

Според френския адвокат някои полицаи вероятно решават на произволен принцип да пратят в зоната за изчакване различни съмнителни хора. В случая с българите обаче става дума не за изолирани казуси, а за една голяма група хора, които идват с договори да работят. И това, че подобно нещо се прави на над 70 души вкупом, е обезпокоително.

Защитници на мигрантите критикуват Париж заради връщането на български работници

Защитници на правата на мигрантите разкритикуваха отказа на френските власти да допуснат в страната им 73-а сезонни работници от България.

Групата беше върната вчера в България с полет от Париж до София. Това стана в ден, в който френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви, че границите на страната ще останат затворени до 15 юни за гражданите на останалите европейски държави.

- реклама -