Лена Бориславова, заповедта, зелен сертификат, МС, бедствия, вода, детски градини, ясли

„Администрация без КОВИД“: Днес Петков подписва заповедта за задължителен сертификат в МС

Днес премиерът Кирил Петков ще подпише заповедта за отложено въвеждане на задължителен здравен сертификат за МС, като целта е „администрация без КОВИД“. Това съобщи след днешното заседание на Министерския съвет началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова.

Ще бъдат осигурени и условия за тестване за хора без сертификат, както и възможности за дистанционна работа.

Решено е и да се проведе информационна кампания за ползата и вредата от ваксините, както и да се предприемат мерки за въвеждане на зелен сертификат и алтернативна възможност за право на труд без зелен сертификат.

СТРОУТЕЛСТВО НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ

„Кабинетът взе решение да отпусне допълнителни средства на Министерство на образованието. Парите ще се изразходват по различни социални програми, включително и такава по изграждане на нови детски градини”, каза още Бориславова.

По думите й е било и взето решение за среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която да се изясни защо има неусвоени средства по програмите за изграждане на детски градини, с оглед на недостига на места в столицата.

„Надяваме се по време на тази обща среща с министъра на образованието и кмета на София при премиера да се вземе положително решение, за да може с по-бързи темпове да се започне изграждането на тези съоръжения, за да се отговори на нуждите на гражданите на столицата”, подчерта тя.

ОТВАРЯТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ ЗА ВОДА ЗАРАДИ БЕДСТВИЯТА

Другото взето решение е за отпускане на част от държавния резерв с минерална вода за Смолян и Благоевград, които продължават вече пети ден да имат проблеми с водоподаването след проливните валежи.

Безвъзмездното предоставяне на количествата питейна вода ще способства за преодоляване на последиците от бедственото положение в области Смолян и Благоевград, съответно в общини Неделино, Мадан, Борино, Чепеларе, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

МОРАТОРИУМЪТ ВЪРХУ ЦЕНИТЕ

Относно мораториума върху цените на тока вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията, допълни още Бориславова.

„След 31 март по никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените, подчерта тя в отговор на журналистически въпрос. Работим как цената да бъде овладяна дългосрочно без това да е за е сметка на електроенергийните дружества“, уточни Бориславова.

Решението на прокуратурата да не образува досъдебно производство за декларацията за двойното гражданство на Кирил Петков е доказателство на тезата на „Продължаваме промяната“ от самото начало, че няма вина, допълни още Бориславова.

- реклама -