Адът в Хърватия: Жертви и разрушения (обновена)

Шест са установените вече жертви след опустошителното земетресение днес в Хърватия. В Петриня е загинало 12-годишно момиченце, съобщи кметът Даринко Думбович. Млад мъж от село край Глина е втората жертва. Загинал е 20-годишен мъж от Майске Поляне. Той е бил затрупан под развалините на дома си.

Загинали са също и възрастен мъж и баща и син в село Майске Поляне край Глина, потвърди за Индекс кметът на Глина Бранка Митич. Къщата, в която са загинали бащата и синът, е напълно изравнена със земята. Според неофициална информация на сайта е починал и още един човек в Майске Поляне, а друг се бори за живота си.

В град Сисак са ранени най-малко 20 души, двама от които тежко.

Хората цял ден прекара по улиците и парковете и се страхуваха да се приберат по домовете си.

„Спасихме малко дете на четири години, градът е разрушен, вече не може да се живее в него. Бедствие, майките плачат за децата си, не знам какво има в една детска градина, какво в друга. Жена ми ми казва, че нещо й е паднало на главата. Имаме нужда от помощ, имаме нужда от пожарникари. Това няма никаква връзка с живота. Моят град е напълно унищожен“, каза кметът Дъмбович пред HRT.

При земетресението е пострадала и сградата на хърватското правителство. От там са били евакуирани всички присъстващи, заедно с премиера Андрей Пленкович. От фасадата е паднала мазилка. Пострадали са и наскоро реставрираните стенописи в зала „Бан Йелачич“.

- реклама -