Мексико, надлез, метро, срутване

Ад под небето на Мексико сити: Вижте кадри от срутването на надлеза върху метрото – Видео, Обобщение

Загиналите вследствие катастрофата в метрото в Мексико Сити вече са 20 души, сред които има и деца.

Ранените са около 70 човека, а 49 са хоспитализирани, съобщиха световните медии.

Инцидентът в мексиканската столица се е случил около 22:30 ч. местно време, когато надлез с минаващ по него влак на метрото се е срутил.

На разпространени по телевизията и социалните медии снимки и видеоклипове се виждат висящи вагони.

Мексико сити, инцидент, българи

По информация на очевидци, в падналия вагон е имало много пътници, въпреки късния час. Около 15 минути след инцидента един от пасажерите успял да разбие стъклото на вагона и хората в него започнали сами да излизат от там, като първо извели ранените и възрастните.

Кметът на столицата Клаудия Шайнбаум, която пристигна на мястото на катастрофата, съобщи, че спасителната операция е временно преустановена, докато докараният кран стабилизира влака. Първоначално пожарникарите и медицинските екипи са използвали стълби, за да стигнат до вагоните. Очаква се в скоро време търсенето на оцелели да бъде възобновено.

По информация на кмета Шайнбаум, един човек е оцелял, заклещен в колата си под развалините. Той е изваден и е откаран в болница. Други седем души са били в „тежко състояние“ и са били подложени на операция, каза тя.

Властите работят върху идентифицирането на загиналите.

В спасителната операция участват и 220 военни, които да окажат съдействие на населението и да обезпечат сигурността на гражданите, съобщи мексиканското министерство на отбраната.

Според кмета Клаудиа Шайнбаум, причина за трагедията е поддала подпорна греда.

Инцидентът се е случил по линия 12 на метрото, известна още като Златната линия. Участъкът е построен, когато външният министър Марсело Ебрард е кмет на Мексико Сити. Линията е открита е през 2012г.

Преди години местни жители са сигнализирали за повреда на колони по маршрута на метрото. Имаше и твърдения за корупция при изграждането на трасето. Само две години след откриването на линията пътуванията по него бяха прекъснати в продължение на месеци, за да се извърши ремонт.

„Това, което се случи днес с метрото, е ужасна трагедия. Моята солидарност е с жертвите и техните семейства “, написа Ебрард в профила си в Туитър.

Той призова за щателно разследване и откриване на отговорните за инцидента, като заяви, че е на разположение на властите, „за да помогна с каквото е необходимо”.

Метрото в Мексико Сити е втората по големина метросистема в Северна Америка след метрото в Ню Йорк и е едно от основните транспортни средства в мексиканската столица. Първата част от него е открита през 60-те години на миналия век. На няколко места влаковете се движат над повърхността на земята, както на мястото на инцидента. През 2019 г. метрото е обслужило 1,665 милиарда пътници.

От откриването си преди половин век с метрото в Мексико Сити е претърпяло две тежки катастрофи. През март миналата година при сблъсък между два влака на гара Такубая загина един пътник, а 41 души бяха ранени. През 2015 г. влак, който не спря навреме, се блъсна в друг на гара Океания, ранявайки 12 души.

- реклама -