Белене

АБВ: Премиерът да започне веднага консултации за намиране на решение за Белене

Премиерът Бойко Борисов трябва веднага да започне политически консултации за намирането на силно решение за АЕЦ „Белене“, което утре няма да бъде зависимо от идването на нечий секретар тук. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

От АБВ показаха писмото на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер до министър-председателя, от което става ясно, че Европа никога и по никакъв повод не е възпрепятствала изграждането на Белене, изграждането на нова ядрена мощност, заяви Петков.

Въпросите на АБВ

Според Петков има серия от въпроси:

1. Защо въпреки очевидния факт, че комисията не е създавала никакви проблеми – през 2009 г. правителството на Сергей Станишев спря практически изграждането на този проект;

2. Защо през 2012 г. правителството на Бойко Борисов обяви „Белене“ за гьол и практически вкара в НС решение за прекратяване на проекта? Румен Петков посочи, че в резултат на това решение сега имаме осъдителна присъда и всеки месец ще плащаме по 5 млн. евро наказателна лихва по произнесената осъдителната присъда.

3. „Отсега нататък въпросът е: какви мерки ще предприеме това правителство, за да може да се преодолеят щетите, които нанесоха на проекта предходните правителства”, каза той и обяви, че АБВ са готови да участват в търсенето и намирането на силни решения.

Завръщане в миналото

Притесненията на АБВ сега са, че влизаме в стадий, изживян 2007-2008 г. на работни групи за анализ, оценка и др. „Това прави още по-тежка, но и още по-значима задачата пред българското правителство да гарантира обществени интерес, чрез гарантиране участието на държавата в проекта, защото няма да се намери сериозен инвеститор, който при тотално дистанциране на държавата да се ангажира с инвестиции и изграждане. И второ да се положат всички усилия такъв инвеститор да бъде намерен и то инвеститор, който ще се съобрази с българския обществен, национален интерес”, заяви Румен Петков.

Кредит от БЕХ

От АБВ показаха и протокол, с който енергийният министър разрешава теглене на кредит от БЕХ. В лихвените проценти се говори за достигане до 5% и възможност за едностранното увеличение на надбавката (маржа) на приложимия лихвен процент.

Петков подчерта, че през същия този период „Енерго про“ тегли кредит при 1,3% годишна лихва. „Това означава, че управителят на „Енерго про“ пред банките има по-голям авторитет от министъра на енергетиката”, каза Петков.

АБВ искат парламентарна анкетна комисия.

- реклама -