Слави Калфин

АБВ няма да подкрепи партиен кандидат за президент на БСП

АБВ няма да подкрепи партиен кандидат за президент от БСП. Имаме идеи за по-широко скроени кандидати. Това заяви заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

По думите му, към 21 юли кандидат-президентска двойка Георги Първанов – Ивайло Калфин не се обсъжда.

В АБВ вече обсъждат няколко различни кандидати. Калфин обаче отказа да ги назове по имена, тъй като в БСП били „чувствителни“ по темата.

Според Калфин, за да се победи фаворитът на изборите, а именно кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, трябва да има „максимално широко обединение, силни кандидатури и вълна от ентусиазъм на тези избори”.

„Отидохме с това предложение при БСП и оттам ни казаха „чакайте да питаме партията дали искаме да си говорим с вас – чакахме 1 месец. Изчакахме 1 месец, видяхме се, сега казаха изчакайте да видим номинациите… От номинациите ще излязат партийни такива най-вероятно. Даже вчера чувам, че г-жа Илияна Йотова е насърчавала партийните организации да издигат партийния кандидат. Това значи, че ние ще бъдем поставени пред избора да подкрепим партийни кандидати на БСП… Е, няма да стане това, коментира Калфин.

Калфин обясни, че АБВ не би подкрепила и евентуална кандидатура на евродепутата Илияна Йотова, която – според социологическо изследване – е втора по личен рейтинг след Бойко Борисов. Рейтингът не се пренася върху изборните резултати, а „има едни агенции, което се появяват като комети около избори и изчезват след това”, коментира бившият социален министър.

Ако обаче БСП издигне Стефан Данаилов за кандидат-президент, „ще видим подем, който е тръгнал преди 5 години и сега ще бъде довършен… Нека да го направят”, призова Калфин.

„Виждате кои вървят в номинациите. Но там идеята е ние си говорим с вас, но вие трябва да подкрепите нашия кандидат. Не се случва така победа на избори. Това не е извиване на ръце между партии. Тук или правиш един фронт срещу силен кандидат и излизаш силно, или се надлъгваш”.

Ситуацията в Турция

Ако Ердоган се закрепи на власт, ще води доста по-твърда политика, включително и по отношение на съседните държави, прогнозира Ивайло Калфин.

„Дългосрочно наличието на диктатура в наш съсед, до нашата граница и то диктатура, която плъзга страната към ислямизация, е една тема, по която България трябва да има много ясно виждане. Това, което всички очакваме в Турция, е да се въведе еднолично управление”.

Калфин прогнозира, че репресиите в Турция ще доведат до страх у хората и до смачкване на институциите.

Източник: Нова тв

- реклама -