Абу Саяф пое отговорността за смъртоносния атентат във Филипините

Ислямистката организация Абу Саяф, която се закле във вярност на „Ислямска държава“ е организаторът на петъчния атентат във Филипините.

Междувременно Родриго Дутерте – президентът на Филипините даде допълнителни правомощия на силите на реда.

14 загинали

Вече 14 са загиналите при атентата в южния филипински град Давао. В района действат множество въоръжени групировки, с които президентът на страната опитва да намери мирно решение. Властите обаче водят непримирима борба с местните ислямски сепаратисти, обявили се за част от групировката „Ислямска държава“.

30 ранени

Около 30 са ранените при взрива, който беше окачествен от властите като терористичен акт.

Експлозията стана в петък на пазара в Давао – най-големия град в южната част на страната. Именно в този двумилионен град през последните 2 десетилетия кметуваше сегашният президент Родриго Дутерте.

След експлозията президентът се е появил в полицейското управление на града, за да бъде в течение на ситуацията, съобщи синът му и заместник-кмет на Давао Паоло Дутерте.

За атентата, извършен с ръчно направено взривно устройство властите се въздържат да посочват виновни.

Давао се намира на остров Минданао, където мюсюлманските сепаратисти водят от десетилетия въоръжена борба. Досега през годините са загинали над 120 хиляди души.

Комунистически бунтовници, които също водят въоръжена борба от 1968 година, също са в селските райони край Давао.

Откакто дойде на власт, президентът Дутерте започна преговори за мир с комунистите. Бунтовниците и правителството се разбраха миналата седмица да продължат примирието, обявено заради преговорите.

Президентът започна преговори и с двете основни бунтовнически мюсюлмански групировки.

Но същевременно той започна офанзива срещу групировката „Абу Саяф”, създадена през 90-те години на миналия век, която се обяви за част от „Ислямска държава”.

Докато беше начело на града Родриго Дутерте успя да постигне относителен мир в Давао като съчетаваше едновременно силови мерки за сигурност и локални договорености с различни бунтовнически групи.

През 2003 година мощна бомба опустоши аерогарата в Давао. Тогава загинаха 22 души и бяха ранени 155. Атентатът бе приписан на мюсюлманските сепаратисти.

- реклама -