Visually impaired man using tactile tiles to navigate city, finishing crossroad

Абсурд: „Сляп“ шофьор кара такси, взема пари и от ТЕЛК

Абсурд – „сляп“ шофьор кара такси, взема пари и от ТЕЛК. След разследване по NOVA на Тина Ивайлова и екипът на Glasnews.bg за абсолютно здрав човек, но с диагноза слепота и 100% чужда помощ, се намеси прокуратурата.

Таксиметровият шофьор

Борис Димитров е сляп по документи. Че той не е сляп и е таксиметров шофьор свидетелстват и съседите му в град Рила. Въпреки ТЕЛК, Борис е минал медицински преглед при д-р Йордан Никлев, за да има право да управлява автомобил. Името му нашумя преди две години, когато полицаи нахлуха в медицински център в Дупница по сигнал за издаване на фалшиви медицински за професионални шофьори.

На част от тях стоял подписа

и печата на лекаря. В продължение на няколко дни благоевградските полицаи разпитват всички лекари от медицинското досие на Борис Димитров.

„Към момента е образувано досъдебното производство. Проведени са множество процесуално следствени действия. Същото в настоящия момент е

докладвано на Районна прокуратура

Благоевград за даване на допълнителни указания и за провеждането на допълнителни процесуално следствени действия“, съобщи старши комисар Георги Кандев- директор на ОД МВР Благоевград.

Лекарите от ТЕЛК комисията,

които са дали експертно мнение, че мъжът, който кара нерегламентирано такси, е за 100% чужда помощ, са: председателят на комисията д–р Надка Александрова, д–р Огнян Иванов и д-р Елена Чучуганова, както и офтамологът Юлия Кирилова, която е в болничен заради COVID-19.

„Значи по документи е оценен така. При нас всички

болни, които се освидетелстват,

представят документи от други специалисти по заболяването и ние работим спрямо действащата в момента законова Наредба за медицинска експертиза. Ако в документите има преувеличени неща, значи ние също не бихме могли да бъдем реални, но това могат да го обяснят тези, които подготвят документите”, обясни д–р Надка Александрова от ТЕЛК Дупница–МБАЛ „Свети Иван Рилски.”

Офтамологът, който е преценил

и е дал експертно мнение, че Борис Димитров е сляп, е д-р Станислава Скринска. Решението, което го освидетелства още през 2017г. е след консултация с нея. Три години по-късно и д-р Юлия Кирилова потвърждава диагнозата. Д-р Скринска не желае коментар.

Директорът на болница „Свети Иван Рилски”, откъдето е

издадено решението за ТЕЛК,

е д-р Крум Бонев. Той е и собственик на Медицински център „Асклепий”, откъдето е удостоверението на Борис Димитров за шофьорска книжка.

„Аз съм назначил вътрешна комисия, която да разгледа случая и да имаме становище. 2014 г. той се явява на ТЕЛК за 98% инвалидност без право на чужда помощ. 2017 г. има ново явяване на ТЕЛК- 99% с чужда помощ. 2020 г. – 100% с чужда помощ”, обясни д-р Крум Бонев-директор на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ и управител на МЦ “Асклепий“.

Д-р Скринска е съдружник

на д-р Бонев в медицинския център. След нея и д-р Юлия Кирилова потвърждава становището.

„През този период пациентът е консултиран многократно по искане на ТЕЛК с рехабилитирани специалисти по офталмология, д-р Мира Холевич и д-р Васил Василев”, обясни още д-р Крум Бонев.

Повече от пет години Борис Димитров

взима пенсия за ТЕЛК

със сто процента чужда помощ. Ползва и всички привилегии на експертното решение. А колко още има като него – не е ясно. Ясно е, че се освидетелства по документи, без те реално да бъдат прегледани. Борис вече не кара такси, а лекарите, издали му фалшиви документи, засега само се проверяват.

- реклама -