Роман Абрамович

Абрамович може би е бил отровен при преговори

Милиардерът и собственик на Челси Роман Абрамович може би е бил отровен по време на мирни преговори в Киев. Това съобщиха „Ройтерс“, „Белингкат“ и „Уол Стрийт Джърнал“. Инцидентът се е случил в началото на март след среща в Киев. Заедно с Абрамович са пострадали и двама души от украинска страна. Един от тях е бил депутатът от кримските татари Рустем Умеров.

Роман Абрамович прие молба на Украйна да помогне за преговорите за прекратяване на руската инвазия. Това беше потвърдено и от украинска, и от руска страна. Той е имал участие в първата среща. Следващите срещи обаче се случват без неговото участие.

Тримата потърпевши са имали зачервяване на очите, постоянно и болезнено сълзене и лющене на кожата по лицето и ръцете. Състоянието им обаче се е подобрило и те вече нямат симптоми.

Според „Белингкат“  тримата пострадали са приели само шоколад и вода преди срещата на 3 март. Четвърти човек, който е консумирал същото, не е имал проблеми. „Белингкат“ цитира експерти, според които „дозата и видът на използвания токсин вероятно са недостатъчни, за да причинят животозастрашаващи щети и най-вероятно са имали за цел да изплашат жертвите“. Според разследващия сайт симптомите се доближават най-вече до „варианти на порфирин, органофосфати или бициклични вещества“.

Източник от американското разузнаване коментира пред „Ройтерс“, че симптомите на Абрамович и на украинските преговарящи се дължат на екологичен фактор, а не на отравяне. Украинските власти също подложиха на съмнения новината. Шефът на украинската делегация за преговорите Михайло Подоляк се измъкна, като каза, че „има много спекулации, различни конспиративни теории“.

- реклама -